Inicijativa mladih za ljudska prava dodeliće donaciju Srpskoj Akademiji Nauka i umetnosti kao podsticaj za dalji razvoj ove institucije. Inicijativa će pokloniti komplet knjiga: „Kraj Istorije“, „Nepodnošljiva lakoća postojanja“, „Proces“ i „Dobri vojnik Švejk“. Inicijativa poziva građane da se u što većem broju priključe ovoj akciji i poklone srpskim akademicima literaturu za osnovno obrazovanje. Svako, pa i akademici, ima pravo na besplatno obrazovanje!

Nakon objavljivanja presretnutog telefonskog razgovora između haškog optuženika Radovana Karadzića i akademika Dobrice Ćosića Inicijativa mladih za ljudska prava odlučila je da pokrene akciju “Edukacija za akademike – sokovi i fundamenti“. Inicijativa mladih za ljudska prava želi da ovom  akcijom pospeši obrazovanje naših akademika organizovanjem serije javnih časova na kojima će srpskim akademicima biti prezentovana liteteratura iz obrazovnog programa osnovnih i srednjih škola.

Inicijativa mladih za ljudska prava izražava zabrinutost zvog elementarnog nepoznavanja  češke i srednjevropske kulture od strane najeminentnijih stručnjaka iz SANU. Kako bi se, u interesu razvoja građanske i moderne Srbije, ti nedostaci otklonili odlučili smo se da za sve zaintersovane akademike organizujemo popravne ispite  i pružimo im mogućnost da propušteno gradivo nadoknade.