Aktivistkinje i aktivisti Inicijative mladih za ljudska (YIHR Srbija) su polaganjem cveća ispred ploče Tomi Buzovu i informisanjem građana o otmici i zločinu koji su počinili pripadnici jedinice vojske Republike Srpske Osvetnici 27. februara 1993. godine, obeležili 31. godišnjicu zločina u Štrpcima u Beogradu i Novom Sadu.

Zajedno sa komšijama Tome Buzova iz Bloka 23 na Novom Beogradu, aktivistkinje i aktivisti položili su cveće ispred ploče Tome Buzova, vojnog penzionera koji se suprotstavio pripadnicima jedinice vojske Republike Srpske “Osvetnici” koji su pre više od tri decenije iz voza 671 oteli 18 civila bošnjačke nacionalnosti, Tomu Buzova i jednu nepoznatu osobu.  Tom prilikom, aktivistkinje i aktivisti YIHR Srbija pozvali su institucije Republike Srbije da utvrde celu istinu povodom ovog zločina, privedu pravdi izvršioce i nalogodavce zločina, kao i da pronađu posmrtne ostatke 16 otetih civila koji se i dalje vode kao nestali. 

Na više železničkih stanica u Beogradu i Novom Sadu, aktivisti YIHR Srbija su informisali građane o ovom zločinu kako bi se građani i građanke podsetili ili saznali činjenice o zločinu u Štrpcima, koje su predstavljene na suđenjima za ovaj zločin pred sudovima u Bjelom Polju, Sarajevu i Beogradu. 

Sećanjem na Tomu Buzova želimo da ukažemo na humana dela i ljude koji su ih činili za vreme ratova devedesetih, što je ujedno jedan od naših motiva za pokretanje programa “Pravi heroji” kojim želimo da skrenemo pažnju na ljude i grupe koji su pružali otpor ratu i nacionalizmu. Dok se na zgradama i zidovima gradova širom Srbije mogu videti likovi ratnih zločinaca, tabla koju je postavila opština Novi Beograd 2016. godine, a prošle godine obnovile komšije iz Bloka 23 na čelu sa Goranom Šobićem, predstavlja jedno od retkih mesta sećanja na prave heroje ove zemlje.