Dvadeset i osmu godišnjicu genocida u Srebrenici obeležili smo zajedno sa ForumomZFD Srbija, građanima i građankama, kroz umetničku instalaciju “Majčina marama” i paljenje sveća ispred Predsedništva Srbije. Kao i prethodnih godina, i ove godine smo ponovili zahtev da se 11. jul proglasi Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici kao trajni zalog miru i izgradnji odnosa koji su bazirani na poverenju i solidarnosti.

Simboličnim vezivanjem marame za maramu izrazili smo solidarnost sa ženama i majkama Srebrenice. Instalaciju “Majčina marama” kreirali su Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja i Memorijalnim centrom Srebrenica, a ovom prilikom im se zahvaljujemo na poverenju. Marame i šalove koriste žene širom sveta u svakodnevnom životu, a srebreničke majke, sestre, supruge i ćerke u molitvi i pomenu najdražima. Uloga žena nakon rata obeležena je borbom za pravdu i čekanjem na pronalazak posmrtnih ostataka svojih sinova, muževa, braće i rođaka. 

Istovremeno, verujemo da 11. jul u Srbiji treba da bude i podsetnik na važnost suprotstavljanja negiranju genocida i slavljenju ratnih zločinaca. Nedopustivo je ćutanje o genocidu najviših zvaničnika Srbije nakon izricanja presude Stanišiću i Simatoviću, kojom je utvrđena odgovornost čelnika Državne bezbednosti MUP-a Republike Srbije za streljanje zarobljenih srebreničkih civila u Trnovu. 

Ove godine, gotovo celodnevni programi pojedinih televizija posvećeni su negiranju genocida, a u negiranju učestvuju i osuđeni ratni zločinci. U danu kada treba da se sećamo žrtava genocida u Srebrenici, preko potrebnu tišinu remetilo je negiranje genocida u skupštinskim klupama. Radio televizija Srbije, kao medijski javni servis, i dalje odbija da zločin u Srebrenici nazove genocidom u svojim izveštajima, nastavljajući sa relativizacijom. 

Programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Sofija Todorović napomenula je da je “11. jul dan kada treba da se sećamo žrtava uz iskazivanje najdubljeg ljudskog pijeteta jer se na današnji dan tako suprotstavljamo nasilju i mraku. Naša borba protiv negiranja, političkih manipulacija i nipodaštavanja žrtava i preživelih traje tokom cele godine, kako se genocid i druga masovna kršenja ljudskih prava ne bi nikada ponovila. Srebrenica je opomena ali istovremeno i simbol otpora jedne zajednice i neopisive ljudske snage koja je inspiracija za sve one koji vide život i mir iza polja smrti”.

Na komemoraciji genocida u Srebrenici prisustvovali su predstavnici/ce Delegacije EU, Saveta Evrope i ambasada, kao i predsednici/ce pojedinih opozicionih stranaka. Niko od predstavnika/ca institucija ni ove godine nije se pojavio na komemoraciji.