Evropski sud za ljudska prava u Strazburu (Evropski sud) obavezao je Vladu Srbije da odgovori na pitanja u vezi sa ugrožavanjem bezbednosti aktivista Inicijative mladih za ljudska prava nakon zabrane javnog skupa od strane Ministarstva unutrašnjih poslova koji je bio zakazan za 9. novembar i u okviru kog je planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću.

Nakon što institucije nisu reagovale na pretnje i nasilje, aktivisti Inicijative su se obratili Evropskom sudu, koji sada zahteva od Vlade da objasni postupanje ili nepostupanje institucija. Pitanja na koja Vlada Republike Srbije mora da odgovori Evropskom sudu do 15. decembra, između ostalog su: koji su koraci preduzeti nakon pretnji nasiljem, koji su koraci preduzeti nakon napada na kancelariju Inicijative, da li su otkriveni počinioci pretnji, da li su pokrenuti neki krivični postupci?

Vlada Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova ni tužilaštvo do sada se nisu oglašavali ovim povodom. MUP je odbio da Inicijativi pruži bilo kakvu informaciju vezanu za svoje postupanje u vezi sa pretnjama i napadima, i uputio nas da se kao zainteresovani građani obratimo putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, na koje nikada ovim povodom nije odgovoreno.

Napadi na Inicijativu deo su iste matrice i politike kao i napadi na Žene u crnom kojima su dva puta vandalizovane kancelarije u poslednja dva meseca, i čiji su aktivisti napadnuti u centru Beograda kada im je otet transparent “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici” koji je nakon toga javno zapaljen. U isto vreme, po istom receptu, deo Vračara oko murala Ratku Mladiću je već mesec dana zona bezakonja, gde vladaju navijači, gde se zakoni ne sprovode, što je najskorije potvrđeno obnavljanjem murala nakon što je Opština Vračar pokušala da ga ukloni. 

Vlada Srbije je obavezna da u roku od 7 dana pruži obrazložene odgovore Evropskom sudu za ljudska prava.

Dopis Evropskog suda za ljudska prava kojim smo obavešteni o daljim koracima, ali i obavezama Vlade Srbije, možete pročitati ovde.