Pozivamo vlasti u Hrvatskoj, pre svega najviše državne zvaničnike da se suzdrže od izjava kojima negiraju ili relativiziraju patnju žrtava ratnih zločina koji su počinjeni za vreme i nakon operacije Oluja, uključujući i napad na kolonu izbeglih civila.

Pozivamo ih da unutar svojih nadležnosti vezano za zločine počinjene za vreme i nakon operacije Oluja nađu načine kako raditi na produktivnoj saradnji s tužitaštvima u Srbiji i ostalim zemljama regiona, imajući u vidu izvršenje materijalnih reparacija i izvinjenje za zločine.

Podsećamo da je kolona izbjeglica koja se kretala iz Hrvatske prema BiH granatirana i napadana i od strane snaga Republike Hrvatske 7. i 8. avgusta 1995. što je vidljivo iz presude Međunarodnog suda pravde iz 2015. u sporu o primeni Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Tužilaštvo RH do danas nije pokrenulo procese kojima bi se utvrdile činjenice povezane s ovim zločinom i procesuirali počinitelji. 

Zrelo i odgovorno društvo jedino se može razvijati na temeljima priznanja grešaka iz prošlosti kao i odgovornom odnosu prema žrtvama uz jasnu i nedvosmislenu osudu počinitelja, bez obzira na njihov identitet, nacionalno poreklo ili etničku pripadnost. 

Tekst peticije #ISPRIKA kojom YIHR Hrvatska godinama unazad zahteva priznanje žrtava i izvinjenje za počinjene zločine u Oluji možete pronaći ovde.

Zagreb, 2. juna 2022. godine