“Dvadeset pet godina kontinuiran je zvanični nacionalistički narativ u Srbiji, on se samo ojačava, zatvoren je u sebe i sva ova istina, bez obzira što je utvrđena pred međunarodnim sudovima i što je ceo civilizovani svet vidi na jedan način, Srbija je žrtva nacionalističkog narativa koji je stavlja na suprotnu stranu od međunarodnog prava i razvijenog sveta”, ocenio je programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava Ivan Đurić gostujući na televiziji N1 povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Govoreći o kampanji “Nikome se ne ponovilo” koju je Inicijativa pokrenula sa Nezavisnim društvom novinara Vojvodine i Forumom ZFD, Đurić navodi da je cilj kampanje da se probije nacionalistički narativ kroz umetničke izraze, kroz poruke solidarnosti i čistog saosećanja.

“Za političke osude i pokušaje političke promene imamo celu godinu i nastavićeo kao i svi drugi mirovni aktivisti u Srbiji to da radimo tokom cele godine, ali ovaj jul mesec, pogotvo ovakav kakav je ove godine, bez mogućnosti da odemo u Potočare da se poklonimo žrtvama, bez mogućnosti da to na pravi način uradimo i u Beogradu, naša kampanja želi da tu poruku sada pošalje na drugačiji način”, kaže Đurić.

Ivan Đurić dodaje i da niko od zvaničnika Srbije ove godine uoči obeležavanja godišnjice nije spominjao Srebrenicu, osim jednog “ovlaž pominjanja predsednika Vučića na konferenciji za novinare pre njegovog odlaska u Pariz”.

“To je sa jedne strane velika sramota za našu državu, da se zvaničnici Srbije, koja je i proglašena odgovornom za nesprečavanje genocida, ne oglašavaju na taj dan, ali sa druge strane dobro je da nema aktivne kampanje negiranja i poricanja, dobro je što nije nastavljena ta aktivna kampanja pravljenja žrtve od Srbije u srebreničkom kontekstu, čemu smo svedoci od 2015. godine i napada na predsednika Vučića u Potočarima i britanske rezolucije, kada se Srbija predstavljala kao žrtva međunarodne zavere i Bošnjaka”, naglašava Đurić i dodaje da se kao optimista nada da će doći do promene, “ali je veći problem od toga kako naši zvaničnici reaguju, jer zvaničnici mogu da promene mišljenje u jednom danu, bez problema, u odnosu na politički interes”.

Govoreći o odnosu mladih prema suočavanju sa prošlošću i edukaciji o događajima iz devedesetih, Đurić podseća da je cilj Inicijative da se mladima pruži izlaz iz sveprisutne, nacionalističke propagande koja dolazi iz medija, iz javnog prostora, iz obrazovnog sistema, i da im ponudimo nešto bliže istini i činjenicama “te da ih približimo njihovim susedima, Bošnjacima, Hrvatima ili kosovskim Albancima”.

“Tu su jako važne poruke iz EU i meni je recimo ostala urezana izjava komesara Varhelja da je Srebrenica i dalje otvorena rana sa narodima u Bosni i Hercegovini, ali i sa EU, tek kada na poverenju zasnujemo odnos onda možemo da govorimo o pomirenju i o zaceljivanju rana, a za poverenje je ključna stvar da ne lažemo otvoreno, kao što danas zvanični Beograd laže, da Genocida nije bilo, da o tome ne treba razgovarati, da Beograd nema nikakve veze sa tim i da je Ratko Mladić heroj, da izveštavamo o njegovom zdravlju u bolnici, a da nikada ne govorimo o onome za šta je odgovoran, to mora da se promeni ako očekujemo da nam neko veruje u Bosni i Hercegovini ili bilo gde izvan granica Srbije”, zaključuje Đurić.

Inicijativa mladih za ljudska prava uz Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Forum ZFD u okviru obeležavanja godišnjice genocida u Srebrenici ove godine pokrenula je kampanju “Nikome se ne ponovilo”. Kampanja obuhvata kratak video „Nikome se ne ponovilo“ kao i pesmu Nikome se ne ponovilo , antiratni apel Kemala Montena u izvođenju Horkestra.

Foto: N1/ Printscreen