Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) dostavilo je Inicijativi mladih za ljudska prava dokumentaciju koja potvrđuje da protiv pripadnika ekstremno desničarskih organizacija Srpske radikalne stranke i Srpskog sabora Zavetnici nisu podnete prijave za održavanje neprijavljenog skupa 10. jula 2015, niti zbog održavanja zabranjenih skupova 11. jula 2015. godine.

Inicijativa tumači ovo odsustvo bilo kakve sankcije za ekstremno desničarske organizacije kao državnu podršku političkim ciljevima ovih organizacija, kao i kontinuitet zločinačke politike devedesetih godina koju su kreirali politički subjekti i njihovi derivati, od kojih su neki danas na vlasti, dok drugi nasilnim metodama sprečavaju suočavanje srpskog društva sa ratnom prošlošću.

Skupovi desničarskih organizacija za cilj su imali onemogućavanje skupa #sedamhiljada, kao i negiranje genocida počinjenog u Srebrenici od strane snaga Vojske Republike Srpske u julu 1995. godine.

Inicijativa podseća da je protiv direktorke Anite Mitić podneta prekršajna prijava zbog toga što je na svom privatnom fejsbuk profilu pozivala građane da u noći 10. jula odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici paljenjem sveća ispred Predsedništva Srbije, kao i da je prekršajni postupak u toku.

Svaki pozitivan efekat odlaska premijera Vučića u Potočare 11. jula prošle godine poništen je ovim aktom tihe podrške ekstremnoj desnici i ratnoj politici. Iskrenog pomirenja u regionu ne može biti ukoliko se zabranjuju komemorativni skupovi u Beogradu, ukoliko je cela spoljnopolitička aktivnost Vlade Srbije nekoliko meseci usmerena na blokiranje rezolucije u Savetu bezbednosti UN u kojoj se potvrđuje da je u Srebrenici počinjen genocid, i dok dva ministra Vlade Srbije idu u Hag da uz državne počasti u Srbiju dovedu generala Lazarevića koji je odslužio višegodišnju kaznu za počinjene zločine protiv čovečnosti na Kosovu.