Viši sud u Beogradu je 11. maja 2022. godine doneo prvostepenu presudu prema kojoj je utvrđeno da je dnevni list “Informer” u svom izdanju od 31. januara 2017. godine povredio pravo na zabranu govora mržnje i prekršio član 75 Zakona o javnom informisanju i medijima.

Sud je utvrdio da navodi dnevnog lista “Informer” o aktivnostima i finansiranju Inicijative mladih predstavljaju govor mržnje u smislu kvalifikovanja kao “soroševsko-šiptarske-fašističke organizacije” što u delu našeg društva predstavlja povod za mržnju, netrpeljivost, diskriminaciju, pa čak i nasilje. Ovom odlukom, sud je utvrdio i da je cilj  senzacionalističkih naslova i tekstova o Inicijativi mladih zapravo pokušaj da se diskredituju i podvrgnu diskriminaciji aktivisti/kinje Inicijative.

Ovo je samo jedna u nizu odluka donetih protiv dnevnog lista “Informer” koji je jedan od najtiražnijih listova u Srbiji. Podsetimo, pre samo četiri godine Inicijativa mladih je dobila spor protiv ovih dnevnih novina u kome je potvrđeno da upotreba termina “Šiptar” predstavlja uvredu i govor mržnje prema albanskoj nacionalnoj manjini.

Etikete koje se u javnom prostoru koriste za branitelje/ke ljudskih prava koji se suprotstavljaju politikama nacionalizma, mržnje i nasilja prethodnih 30 godina, a koje neretko dovode do nasilja prema braniteljima/kama kako u realnom tako i u digitalnom okruženju, ne smeju biti tradicionalni mehanizam za obračunavanje sa neistomišljenicima u demokratskom društvu. 

Mediji imaju veliku moć, a samim tim i veliku odgovornost koja ih obavezuje da izveštavaju u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i Etičkim kodeksom novinara Srbije. Izveštavanje koje uključuje i podstiče govor mržnje prema bilo kom pojedincu/ki ili udruženju u Srbiji ne može se braniti medijskim slobodama.

Dnevni list “Informer” ima pravo žalbe na ovu odluku u zakonski propisanom roku.

Presudu u celosti možete pročitati ovde.