U pojedinim medijima se pojavila netačna informacija da je Inicijativa mladih za ljudska prava osudila organizaciju skupa podrške referendumu u Republici Srpskoj “Srbija za Srpsku”.

Verujemo da je do greške medija koji su objavili ovo saopštenje došlo nenamerno, kao posledica pojedinih sličnosti u stavovima koji su u saopštenju izneti sa vrednostima i uverenjima koje Inicijativa baštini već 13 godina.

Inicijativa ne podržava održavanje referenduma čiji je jedini cilj dodatno narušavanje odnosa unutar BiH, ali i celokupnog regiona.

Podrška referendumu koja dolazi iz Beograda, kako iz vladajućih, tako i opozicionih struktura nastavak je destruktivne politike koji BiH posmatra kao igralište svojih nacionalizama. Inicijativa veruje da Srbija mora redefinisati svoju odnos prema BiH na temelju odgovornosti: odgovornosti za učešće u ratu i počinjene ratne zločine i genocid, ali i odgovornosti za mirnu budućnost BiH, njenu celovitost i odsustvo nacionalnih sukoba.

Sa druge strane, kao organizacija za zaštitu ljudskih prava, nikada ne bismo od državnih organa tražili zabranu mirnog, političkog okupljanja, bez obzira na duboko neslaganje u stavovima. Verujemo da prava i slobode svi moraju uživati jednako, što je jedna od glavnih razlika između nas i ekstremnih desničarskih organizacija.

U poslednje vreme se nekoliko puta desilo da je organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava u medijima greškom potpisana ispod saopštenja koja nije poslala. U pitanju su saopštenja organizacije Inicijativa mladih koja saopštenja šalje sa mejla [email protected]