Inicijativa i Moja inicijativa pozivaju građane i građanke Srbije da se pridruže akciji kojom se obeležava 31. maj – Dan bijelih traka.

Na ovaj dan simbolično se obeležava stradanje civila u Prijedoru tokom rata u Bosni i Hercegovini. Inicijativa je na brojne adrese u Srbiji poslala razglednice na kojima se nalazi fotografija zatočenika logora Trnopolje sa opisom dešavanja u Prijedoru tokom 1992. godine. Uz razglednicu je poslata i bela traka, sa pozivom da se građani i građanke fotografišu sa trakom oko ruke i fotografiju podele na društvenim mrežama uz naznaku #danbijelihtraka.

Nošenje bele trake je znak sećanja na nevino stradale u i oko Prijedora u periodu između 1992. i 1995. godine. Proglasom od 31. maja 1992. godine lokalne vlasti Prijedora naredile su nesrpskom stanovništvu da nosi bele trake oko ruke, a putem radija emitovana su obaveštenja prema kojima su nesrbi bili dužni da istaknu belo platno iznad svojih kuća kao dokaz lojalnosti srpskim vlastima. Sa istog radija su čitani spiskovi sa imenima i adresama Bošnjaka i Hrvata, indirektno pozivajući na njihovu likvidaciju. Posledica ove kampanje je progon preko 33.000 hiljade stanovnika Prijedora i okoline, kao i oko 5.000 ubijenih na ovom području između 1992. i 1995. godine.

Ratni period u Prijedoru će ostati upamćen i po tome što su na teritoriji ove opštine srpske vlasti uspostavile više logora u kojima su civili brutalno fizički maltretirani, izgladnjivani, silovani, mučeni, nipodaštavani, ponižavani i psihički zlostavljani. U logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje tokom 1992. godine zatočeno je na hiljade ljudi, od kojih je oko 3.000 ubijeno i pokopano u masovnim grobnicama. Britanska novinarka Peni Maršal je u leto 1992. godine napravila fotografije izgladnelih zatočenika u logorima Trnopolje i Omarska. Nakon što su ove fotografije obišle svet, međunarodna zajednica se aktivno uključila u smirivanje rata u Bosni i Hercegovini, a Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osnovao je Haški tribunal.

S obzirom da Inicijativa smatra da bele trake nisu samo simbol obeležavanja jedne etničke ili religijske grupe u ratu, već i podsetnik na sve oblike fašizma i diskriminacije, pozivamo vas da nam se pridružite u akciji kojom će se u Srbiji obeležiti Dan bijelih traka.