Prekršajni sud u Rumi, odeljenje u Inđiji osudio je 8 aktivista i aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru na novčane kazne od po 50.000 dinara, zbog toga što su na tribini u Beški na kojoj je govorio osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin razvukli transparent „Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“ i izrazili protest duvanjem u pištaljke.

Inicijativa podseća da su aktivisti nakon razvijanja transparenta batinama izbačeni iz sale, da je dvoje aktivista povređeno tom prilikom, i da su se napadi nastavili i ispred Doma kulture, gde je demoliran jedan automobil. Tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu povređenih aktivista, i odbilo da vodi postupak za prebijanje aktivista.

Aktivisti i aktivistkinje će svakako uložiti žalbu na ovu presudu, i nastaviće svoju borbu protiv ratnih zločinaca u javnom prostoru, njihove glorifikacije i političke promocije.

Inicijativa ne pristaje na društvo u kom se remećenjem javnog reda i mira naziva mirni protest protiv ratnog zločinca. Protagonisti politike koja je vodila ratove i činila zločine i danas pokušavaju da oblikuju javno mnjenje u Srbiji i za to imaju podršku brojnih institucija u Srbiji, izvršne, zakonodavne i sudske vlasti.

Prekršaj za koji su aktivisti osuđeni: „ko nepristojnim, drskim ili bezobzirnim ponašanjem narušava javni red i mir ili ugrožava imovinu ili vređa moral građana“ predstavlja vrhunac cinizma. Sramotno je da oni koji podsećaju i stide se ratnih zločina budu osuđeni za vređanje javnog morala građana, a ratni zločinci budu zaštićeni od strane sudova, ali i od strane političkih elita, učestvuju u predizbornim kampanjama, predaju na Vojnoj akademiji i sede u rukovodstvima političkih stranaka . Nakon incidenta u Beški, predstavnici vlasti su redom stali u zaštitu Šljivančanina i osudili protest Inicijative., Srpska napredna stranka nas je nazvala fašistima, a tadašnji premijer Vučić je decidno izjavio da smo prekršili Zakon o javnom redu i miru, što je Prekršajni sud sada samo potvrdio.

Od same presude i prekršajne odgovornosti aktivista Inicijative mnogo je važnija javna osuda ratnih zločinaca i politike koju su sprovodili, kao preduslov da sa politikom devedesetih konačno raskrstimo i počnemo da gradimo mir u regionu. Srbija ne može napredovati u svojim unutrašnjim demokratskim procesima, regionalnoj saradnji, niti evropskim integracijama dok se ne suoči sa ratnom politikom, zločinima koji su učinjeni u ime te politike i jednom zauvek se odrekne nacionalizma, mržnje i netrpeljivosti koji su izazvali sve najteže tragedije poslednjih trideset godina.