Regionalna mreža Inicijative će od 15. do 18. decembra organizovati studijsku posetu Kosovu u kojoj će učestvovati 40 mladih ljudi iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i sa Kosova. Poseta se organizuje u sklopu Inicijativinog Regionalnog programa razmene mladih.

Cilj ove posete je da se mladi iz regiona upoznaju sa društveno-političkom situacijom na Kosovu, ali i da razgovaraju o pitanjima koja se odnose na regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu kroz perspektivu prošlosti Kosova, trenutne političke situacije i budućeg procesa evropskih integracija.

Kako bi se što bolje pripremili za put i prikupili što više informacija, učesnici iz Srbije su pre polaska na Kosovo imali priliku da se u Beogradu sretnu sa Milovanom Drecunom (predsednikom skupštinskog Odbora za KiM), Markom Đurićem (direktorom Kancelarije za KiM) i Valjdetom Sadiku (kosovskim oficirom za vezu sa Beogradom).

Kosovo je izabrano za ovu posetu zbog toga što su građani Kosova jedini u regionu koji ne uživaju potpunu slobodu kretanja, ne samo prema Evropskoj uniji, nego i ka Bosni i Hercegovini. Još jedan od razloga su i ovogodišnji turbulentni događaji na Kosovu koji se tiču nefunkcionalnosti Parlamenta. Inicijativini učesnici studijske posete će imati priliku da se sretnu sa Atifete Jahjaga (predsednicom), Petritom Seljimijem (zamenikom ministra spoljnih poslova), Fatmirom Sejdiju (bivšim predsednikom), Branimirom Stojanovićem (zamenikom premijera), predstavnicima EULEX misije na Kosovu, pokretom Samoopredeljenje…

Ovo je druga studijska poseta Kosovu koju Inicijativa organizuje u 2015. godini. Prošla poseta je bila januaru tokom koje su učesnici imali priliku da se sretnu sa Aleksandrom Jablanovićem (bivšim ministrom za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi), Branimirom Stojanovićem (zamenikom premijera Kosova), Editom Tahiri (ministarkom bez portfelja zaduženom za pregovore sa Beogradom), Vladetom Kostićem (predsednikom opštine Gračanica), Aljbinom Kurtijem (vođom pokreta Samoopredeljenje) i Špendom Ahmetijem (gradonačelnikom Prištine). Po povratku u Srbiju učesnici su se sastali sa Borkom Stefanovićem (poslanikom i bivšim pregovaračem u dijalogu Beograd – Priština), Zoranom Stankovićem (predsednikom Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa), Dejanom Pavićevićem (srpskim oficirom za vezu sa Beogradom)…

Da saznate više o prošloj studijskoj poseti posetite ovaj Tumbl nalog, a ako želite da pratite dešavanja sa ove posete pratite fejsbuk stranicu Ovo je Kosovo na kojoj će svi učesnici svakodnevno deliti svoje utiske.