U okviru prve zvanične posete mladih, koju zajednički organizuju Vlada Republike Srbije i Savet ministara Republike Albanije, danas je u Tiranu otputovalo i deset aktivista i aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava.

Grupu od 50 srednjoškolaca i studenata iz Srbije ugostiće njihovi vršnjaci iz Tirane, sa kojima će, između ostalog, prisustvovati i fudbalskoj utakmici Albanija – Srbija. Nakon nasilja koje je izbilo tokom i nakon prve utakmice, održane u Beogradu u oktobru prošle godine, važnost predstojeće utakmice u Tirani prevazilazi okvire sporta.

“Ovo putovanje predstavlja prvi konkretan korak dve države ka unapređenju saradnje mladih iz Srbije i Albanije” rekao je Ivan Đurić, koordinator grupe mladih okupljenih oko Inicijative. “Zato aktivisti i aktivistkinje Inicijative, koji su deo ove posete, svojim odlaskom u Tiranu žele da pošalju drugačiju poruku od onih koje su se čule i videle na stadionu u Beogradu – „ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji“, zastave Velike Albanije i nasilja domaćih navijača prema gostujućim fudbalerima. Mladi iz Srbije i Albanije će ovoga puta pokazati da sportski događaji mogu biti povod i poligon za prijateljstvo i saradnju, a ne isključivo za nasilje i širenje mržnje na koje smo navikli u našem regionu” – dodao je Đurić.

Inicijativa je 2014. godine akcijom Navijaj za komšije! tokom Svetskog prvenstva u fudbalu uspešno probila led i omogućila da se počne sa promenom ustaljenih narativa, i da se navijanjem za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku u centru Beograda sportski duh i fer plej posluže kao inspiracija za promociju unapređenja odnosa u regionu.

Pored utakmice, koja je svakako centralni događaj ovog programa, veoma je važna i prilika koju će 100 mladih ljudi iz Srbije i Albanije imati da se upoznaju, diskutuju o problemima koji opterećuju dva društva, i postave temelje buduće saradnje.

Inicijativa podseća da je ova poseta organizovana nakon Samita zemalja zapadnog Balkana održanog u Beču u avgustu 2015. godine na kom su predstavnici država potpisali Deklaraciju o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih, čime je uspostavljen institucionalni okvir za razmenu i saradnju mladih u regionu Zapadnog Balkana. Važno je napomenuti i da ovakve razmene moraju da se odvijaju, ne samo na bilateralnom nivou kada su u pitanju Srbija i Albanija, već i između ostalih država Zapadnog Balkana.

Inicijativa od svog osnivanja – 2003. godine, radi na povezivanju mladih iz zemalja bivše Jugoslavije. Paralelno sa organizovanjem i sprovođenjem programa razmene, Inicijativa već deceniju poziva vlade u regionu da na sebe preuzmu zadatak uspostavljanja intenzivnije saradnje mladih u regionu zarad uspostavljanja boljeg odnosa posleratnih generacija.