Desetoro mladih iz Srbije imalo je priliku da učestvuje na razmeni i storytelling radionicama “Podeli svoju priču” u Prizrenu, od 7. do 13. avgusta 2023. godine, i da zajedno sa svojim vršnjacima i vršnjakinjama sa Kosova nauči nešto više o razvijanju interkulturalnog dijaloga, procesima koji dovode do mira, kao i kako aktivno slušati i razumeti drugu stranu, u cilju prevazilaženja razlika i normalizovanja odnosa.

Učesnici i učesnice programa imali su priliku da rade sa trenericom Veronikom Knovskom i razvijaju svoje veštine timskog rada, kao i da se upoznaju sa različitim konceptima mira, kakav mir može da bude, i šta je sve potrebno kako bi se ostvario dugotrajni mir. Takođe, imali su priliku da čuju i nauče više o procesima pomirenja, medijskoj manipulaciji i dominantnim narativima koji se plasiraju preko medija, kao i različitim vrstama dezinformacija i fenomena lažnih vesti. 

„Važno je pronaći konekcije između vas koje će vas približiti jedni drugima i naučiti da vrednujete i poštujete jedni druge“, rekla je Veronika Knovska učesnicima radionice, kao jednu od najbitnijih poruka i ciljeva radionice.

 

Pored toga, učesnici i učesnice “Podeli svoju priču” storytelling radionica imali su priliku da budu deo Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma – Dokufest, kao i da, kroz vođenu turu kroz Prizren, vide religijske i istorijske spomenike kulture grada. 

Poslednje dane radionice, učesnici i učesnice iskoristili su kako bi napisali, a potom i podelili sa drugim učesnicima i učesnicama lične priče u formi storytellinga. 

„Lepo smo se proveli i uspeli smo da se povežemo međusobno i zajedno razvijamo naše veštine storytellinga“, rekla je učesnica radionice Tamara Pavlović.

 

*Projekat je finansiran od strane Evropske unije.