Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) najoštrije osuđuje incident koji se dogodio u ranim jutarnjim časovima 10. aprila 2023. godine na Bistričkom mostu, gde je kosovski Srbin M. J. povređen u pucnjavi u kojoj je učestvovao kosovski policajac. Ovo je jasno kršenje prava na život i bezbednost građana. Pozivamo sve relevantne institucije da rade svoj posao i pravično procesuiraju sve odgovorne u ovom slučaju.

Duboko je zabrinjavajuće što je Kosovska policija prvobitno negirala bilo kakvu umešanost u pucnjavi bez sprovođenja odgovarajuće istrage. Ovakvo ponašanje podriva poverenje javnosti u institucije za sprovođenje zakona. Od suštinske je važnosti da Kosovska policija odmah preuzme korake za rešavanje ovog pitanja, kako bi se osiguralo da se budući incidenti tretiraju transparentno i na zakonom propisan način. Imperativ za institucije Kosova je da deluju brzo i odlučno kako bi povratili poverenje javnosti u policijske snage i obezbedile efikasnu istragu ovakvih slučajeva. 

Nakon sprovođenja istrage od strane relevantnih policijskih jedinica na regionalnom i centralnom nivou, Kosovska policija je pribavila dokaze koji sugerišu moguću umešanost policajca u incident sa pucnjavom iz vatrenog oružja.

Od suštinskog značaja je da Kosovska policija i druge relevantne institucije nastave da obaveštavaju javnost o tekućim istragama i nalazima, na transparentan i nepristrasan način, u skladu sa zakonom. Pozivamo Policijski inspektorat Kosova i nadležne istražne organe da preuzmu sve neophodne korake kako bi osigurali da pravda bude zadovoljena, kao i da počinioci za ovaj zločin odgovaraju u skladu sa zakonom.

Pozivamo Policiju Kosova da blisko sarađuje sa Policijskim inspektoratom i Državnim tužilaštvom kako bi nastavili da drže policiju odgovornom kada ne ispunjavaju najviše etičke i profesionalne standarde. Ovo uključuje i obavezu da se ojačaju mehanizmi unutrašnje kontrole i odgovornosti, kao i da se službenici koji krše zakon i urušavaju javno poverenje odmah budu pozvani na odgovornost.

Izražavamo solidarnost sa ranjenim M.J  i njegovom porodicom. Još jednom pozivamo sve relevantne institucije da preuzmu brze i efikasne korake ka pravičnom procesuiranju ovog slučaja kako bi se stekle garancije da se ovakvi incidenti ne ponavljaju. 

Photo: Kosovo’s police special unit secure the area near the village of Cabra, northern Kosovo, 28 May 2019. [Stringer/EPA/EFE]