Svetski omladinski pokret za demokratiju (The World Youth Movement for Democracy – WYMD) osuđuje odluku žalbenog suda u Hong Kongu da osudi na zatvorsku kaznu aktiviste Nejtana Loa, (Nathan Law), Džošuu Vonga (Joshua Wong) i Aleksa Čova (Alex Chow) i još trinaestoro aktivista, zbog organizovanja prodemokratskih protesta “Kišobran pokreta” 2014. godine, putem kojih su koristeći svoja osnovna ljudska prava izrazili protest.

Pozivamo Vladu Hong Konga da odbaci ove optužbe i osigura da građani uživaju slobodu izražavanja, udruživanja i pravo na miran protest.

Nakon što je kineska Vlada imala značajan uticaj na izbore u Hong Kongu 2014. godine, formiran je “Kišobran pokret” sa ciljem da izrazi neslaganje zbog odluke za koju su smatrali da ne predstavlja volju građana, kao i da zatraže autonomiju koja je u skladu sa Osnovnim zakonom Hong Konga. Protest je trajao 79 dana, i bio je poznat po blokadama poslovne zone u Hong Kongu i kišobranima koje su učesnici protesta koristili kako bi se zaštitili od suzavca. Kada su protesti završeni, grupa lidera protesta formirala je političku stranku i Nejtan Lou je izabran u Zakonodavni savet Hong Konga.

Prvobitno, oni su osuđeni na kaznu koja je podrazumevala društveno-koristan rad, međutim, nakon žalbe tužioca, žalbeni sud je doneo novu presudu i povećao kazne na šest, sedam i osam meseci zatvora. Nova presuda takođe je sadržala i zabranu obavljanja javne funkcije narednih pet godina koja ih još više udaljava od njihovih osnovnih prava.

WYMD, kao mreža koja teži da podrži razvoj održivih demokratskih pokreta na svetskom nivou, podržava Mrežu mladih za demokratiju Azije u njihovom zahtevu da Vlada Hong Konga odbaci optužbe, i poziva sve aktiviste da potpišu peticiju usmerenu ka ovom cilju kao izraz solidarnosti.

Nastavićemo da podržavamo aktiviste za ljudska prava i da radimo na tome da se čuje glas građana koji zahtevaju puno poštovanje njihovih osnovnih prava.