Povodom izjave ministra Aleksandra Vulina, kojom osuđuje privođenje na informativni razgovor aktivista zbog prelepljivanja table sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu, Inicijative mladih za ljudska prava iz Hrvatske i Srbije zajednički poručuju da ne prihvataju selektivnu podršku svojim vrednostima i aktivnostima i poručuju ministru Vulinu da se koncentriše na proces suočavanja sa ratnom prošlošću u Srbiji, i na težak položaj civilnih žrtava rata u Srbiji, što mu je u opisu posla koji je do sada obavljao katastrofalno.

 

Inicijativa mladih za ljudska prava je regionalna mreža organizacija koje rade u Srbiji, Hrvatskoj, Kosovu, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, i u svakoj državi zahtevamo odgovornost državnih organa za počinjene ratne zločine, odgovornost za sudbinu nestalih lica i za sveukupan odnos društva prema ratnoj prošlosti.

Sa druge strane, ministar Vulin je celu svoju političku karijeru posvetio negiranju i opravdavanju zločina počinjenih od strane srpskih snaga, veličanju mita o srpskom narodu kao najvećoj žrtvi svih sukoba u istoriji i narušavanju odnosa u regionu. Ministar Vulin se vrlo glasno oglasio povodom postupanja hrvatske policije, ali ne smatra da je sramota da se protiv Anite Mitić, direktorke Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji pokrene prekršajni postupak zbog organizovanja komemorativnog skupa za žrtve genocida u Srebrenici. Posebnu vrstu licemerja predstavlja Vulinovo pozivanje na antifašističke vrednosti u svojim naporima da dodatno antagonizuje srpsko i hrvatsko društvo.

Inicijativa upozorava da je politika posmatranja suseda preko nišana i porast nacionalističke retorike previše puta u prošlosti dovela do sumraka svih civilizacijskih vrednosti, odnela stotine hiljada života u našim zemljama i razorila sve moralne osnove naših društava, i zahteva od ministra Vulina, ali i svih ostalih političara u regionu da konačno prestanu da se kockaju sa našim sudbinama.

Osim ovog saopštenja, Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska je g. Vulinu poslala i otvoreno pismo koje možete pročitati ovde.