Vlasti u Srbiji podstiču kampanju protiv nevladinih organizacija koje se zalažu za suočavanje sa prošlošću i iznošenje činjenica o skorijoj prošlosti. Javnim napadima i uvredama na račun NVO predstavnici Vlade Srbije i drugih državnih organa direktno podstiču radikalne grupe i ostavljaju im prostor za sprovođenje linča nad onima koji iznose činjenice o ulozi Srbije u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije.

U najnovijem talasu napada na nevladine organizacije koristi se izjava ruskog predsednika Vladimira Putina, kao “najbolji model kojim treba završiti priču sa nevladinim organizacijama”. U Parlamentu Srbije se o nekim predstavnicima NVO javno govori kao o “nemoralnim, nebitnim osobama koje rade protiv Srbije”. Radikalne grupe napadaju i medije koji prenose izjave nevladinih organizacija. Podsećamo na pretnje smrću upućene RTV B92 i dnevnom listu Danas.

Pored svakodnevnih telefonskih i internet pretnji koje se upućuju nevladinim organizacijama, političari iz vladajuće koalicije sve češće javno optužuju NVO da su “kočnice za proces normalizacije Srbije”. Direktor BIA Rade Bulatović je otvoreno rekao da služba prati aktivnosti nekih nevladinih organizacija, a na otvoreno pismo kojim je grupa osam nevladinih organizacija tražila pojašnjenje nije dobijen odgovor. I pored otvorenih pretnji Srpske radikalne stranke upućenih sudu, državni organi nisu reagovali na izjavu čelnika te partije da će “ukoliko ne presude Nataši Kandić, predsednici Fonda za humanitarno pravo do 15. oktobra na ulicama biti pola miliona ljudi”. Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko fizički je napadnuta u više navrata ispred zgrade u kojoj stanuje. Na miran skup Žena u crnom povodom obeležavanja desetogodišnjice genocida u Srebrenici bačen je suzavac, a policija nije učinila dovoljno da spreči incident. Bilbordi Inicijative mladih za ljudska prava koji podsećaju na desetogodišnjicu Srebrenice potpuno su uništeni i prekriveni grafitima “ustaše”, “marš iz Srbije”….Na adrese NVO stižu upozorenja o podmetnim bombama i upozorenja da će neki završiti pod «točkovima automobila» ili sa «kamenom oko vrata u mulju Save», članovi nevladinih organizacija stavljaju se na spiskove «cionističkih kolaboratora», «lica za odstrel», «srpske gamadi» i “plaćenih štetočina koje treba istrebiti”.

Mediji u Srbiji pod izgovorom slobode štampe objavljuju uvredljive i lažne tekstove i time praktično pozivaju na linč predstavnika nekih nevladinih organizacija i politički angažovanih pojedinaca. O svemu ovome javnost i nadležni su redovno obaveštavani, podnošene su i krivične prijave. Međutim, konkretne mere su izostale. Smatrajući vladu prevshodno odgovornom za bezbednost svih gradjana, Grupa 8 NVO izričito traži da  izvršna vlast, ne samo zaustavi ovakvu varvarsku kampanju, nego i sama  prestane da podstiče  odijum prema nevladinom sektoru.

 

Inicijativa mladih za ljudska prava

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Fond za humanitarno pravo

Beogradski Krug

Centar za kulturnu dekontaminaciju

Komitet pravnika za ljudska prava

Žene u Crnom