Inicijativa mladih za ljudska prava i Da se Zna! najoštrije osuđuju današnje nasilje okupljenih iz Leskovca povodom lažne vesti o održavanju Parade ponosa u tom gradu.

Kako prenose portali Južne vesti i N1, grupa od oko 200 srednjoškolaca se okupila danas u centru Leskovca sa namerom da spreči održavanje Parade ponosa. Lažna vest je došla sa društvene mreže Fejsbuk gde se u nedelju kasno uveče pojavila vest o navodnom sutrašnjem održavanju Parade ponosa zakazane za 13 časova.

Na skupu gde su uzvikivane pogrdne i uvredljive parole usmerene prema LGBT+ zajednici je došlo i do fizičkog napada na dopisnika Jug media dok je pokušavao da fotografiše učesnike skupa, kao i na dopisnicu novinske agencije BETA dok je pokušavala da skup snimi telefonom. Novinarka JUGpressa takođe je verbalno napadnuta i izvređana zbog snimanja skupa, na šta prisutni policajci nisu reagovali.

 

Svakodnevne napade na LGBT+ zajednicu smatramo nedopustivim u društvu gde izvršna vlast nominalno ponavlja da teži pridruživanju EU, dok su različite marginalizovane grupe na meti slobodnog lova ekstremista raznih vrsta. Mržnji, diskriminaciji, nasilju i homofobiji se jasno mora stati na put obrazovanjem i prevencijom nasilja, osobito mladih, ali i jasnim porukama nadležnih organa da je nasilje kažnjivo. Ovakvi skupovi mržnje su u porastu, dok se sloboda okupljanja primenjuje selektivno, te tako mirovni aktivisti plaćaju kazne za legitimne proteste dok ekstremna desnica predvođena Šešešljem, Vacićem i Boškom Obradovićem po celoj Srbiji pravi marševe mržnje i tako podstiču nasilje kod mladih dok najviši zvaničnici ove države ostaju nemi.

Ovo je samo jedan od napada na LGBT+ zajednicu koji su se desili u poslednjih nekoliko meseci. Podsetimo se, pre samo dva dana se desio jedanaesti po redu napad na Prajd info centar u Beogradu kada je grupa mladića šutirala izlog i uništila bravu na ulaznim vratima i deo inventara.

Inicijativa mladih za ljudska prava i Da se Zna! pozivaju nadležne organe da procesuiraju ne samo ovaj, već i sve druge napade koji su se desili i koji se dešavaju prema LGBT+ zajednici i tako zaštite svoje građane, i time poruče da se nasilje u Srbiji sankcioniše u skladu sa zakonom.

 

Video: Južne vesti

Attachments