Viši sud u Beogradu objavio je danas prvostepenu presudu kojom je Dragan Vučićević, urednik Informera osuđen za kršenje zabrane govora mržnje po tužbi Inicijative mladih za ljudska prava.

Inicijativa se nada da će ova presuda predstavljati prekretnicu ne samo u sudskoj praksi, već i u promeni odnosa javnosti prema onima koji šire mržnju i inspirišu nasilje. Sudske odluke su temelj pravne države, ali je neophodna i osuda javnosti koja je momentalna i efikasna, kako bi naše društvo jasno pokazalo da nije na strani onih koji šire mržnju, netrpeljivost i laži, i na taj način izgradi otpor, imunitet – i nikada više ne dozvoli taj stepen zadojenosti mržnjom koji je u prošlosti rezultirao nasiljem, ratovima i tragedijama.

Informer je 1. februara prošle godine objavio tekst sa nadnaslovom “Rat stranim plaćenicima” i podnaslovom “Vlast u Srbiji mora da primeni zakone koji važe u SAD i zabrani rad NVO agenturama koje dobijaju milione evra sa Zapada da bi izazvale sukobe podele i haos u zemlji” i da bi se “na taj način jednom za svagda stalo na put organizacijama poput soroševsko-šiptarsko-fašističke Inicijative mladih za ljudska prava.”. U tekstu se dalje navodi da su “Zapadne NVO u Srbiji su strani plaćenici i rade u interesu svojih finansijera, a često je to suprotno interesima Srbije. Oni su zato domaći izdajnici…”

Sud je ove navode ispravno okarakterisao kao govor mržnje, odbacujući sramnu argumentaciju pravnog zastupnika odbrane da kvalifikacije nekoga kao “izdajnika” ili “fašističke organizacije” predstavljaju stilske figure.

Inicijativa podseća da je samo nekoliko dana pre ovog teksta, a u sklopu iste tabloidne kampanje, ekstremno-desničarska grupa “Alternativa”, sastavljena od bivših članova neonacističkih grupa i dobrovoljaca sa ukrajinskog ratišta, porukama mržnje oblepila ulazna vrata kancelarije Inicijative i zgrade u kojoj se kancelarija nalazi, izražavajući najotvoreniju pretnju bezbednosti aktivista i zaposlenih u Inicijativi. Inicijativa nema saznanja o eventualnoj istrazi, prekršajnoj prijavi ili optužnici protiv onih koji su nadzornom kamerom snimljeni da prete Inicijativi. Viši sud u Beogradu se u navedenoj presudi osvrnuo i na ovaj događaj, iako ga nije doveo u direktnu vezu sa objavljenim tekstom, ali je utvrdio da se “iz samog sadržaja plakata koji su navedenom prilikom zalepljeni na ulazna vrata sedišta Inicijative mladih za ljudska prava, proizilazi da upravo navodi poput “soroševsko-šiptarsko-fašistička organizacija”, “izdajnici” i “strani plaćenici” u delu našeg društva predstavljaju razlog za mržnju, netrpeljivost, diskriminaciju, pa čak i nasilje.”

U kontekstu rasprave o pritiscima na sud od strane medija i predstavnika civilnog društva koja je u domaćoj javnosti trenutno aktuelna, Inicijativa poziva sve da iskažu javnu i jasnu podršku ovoj sudskoj presudi, iako nije pravosnažna, jer se na taj način ne vrši nikakav nedozvoljeni pritisak na sud, već se izražava stav i mišljenje javnosti i čuva savest ovog društva koje mora na jasan način, u svakoj mogućoj prilici, otvoreno reći da je protiv svake mržnje, protiv nekažnjivosti zločina i protiv glorifikacije zločinaca.

Presudu u celosti možete pročitati ovde.