Branka Vierda iz Inicijative mladih za ljudska prava poručila je u Newsroomu kako je odlazak Borisa Miloševića u Knin, a Tomislava Medveda u Grubore jako važan i predstavlja snažnu simboliku.

“Nadamo se da je ovo početak novog promišljanja, možda da dođe i do promjena kurikuluma povijesti, da govorimo o povijesti i o onim dijelovima s kojima se ponosimo i onima kojima se ne ponosimo.”

Na pitanje je li do toga moglo doći i ranije, kaže kako je uvijek pravi trenutak za suočiti se s prošlošću, u smjeru dijaloga i pomirenja, a ako nije došlo do toga, to je zato jer je donesena takva politička odluka.

Komentirala je i današnju izjavu predsjednika Milanovića kako nije svatko tko je osuđen u Haagu, ratni zločinac.

“Milanovićeva izjava je katastrofalna, to je strašno i neodgovorno. Predsjednik dobro zna da postoje kazne niže i više, postoje razni ratni zločin, sadržajne raznolikosti, njegova izjava vraća nas unatrag”, rekla je i dodala da ima pozitivna očekivanja oko sutrašnjeg govora generala Gotovine.

Smatra kako će govor zastupnice Anje Šimprage biti zapamćen u hrvatskoj povijesti, te da je izuzetno važno da se da prostor žrtvama. O srbijanskom predsjedniku Vučiću pak, rekla je:

“On je licemjeran i njegove izjave. Dobro je poznato da izbjeglice iz kolone nemaju priznat status civilnih žrtava rata u Srbiji, a da su punoljetni muškarci nakon prelaska granice prisilno mobilizirani”, poručila je.

Zaključila je kako nismo jako loš primjer po sporosti normalizacije odnosa te kako stabilizacija postkonfliktnih društava traje.

“Kaznena pravda nosi posebno teške izazove, ali ima razloga zašto ti zločini ne zastarijevaju”, rekla je Vierda.