Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije i Inicijativa mladih za ljudska prava iz BiH, u saradnji sa Svetskim omladinskim pokretom za demokratiju, organizuju seminar pod nazivom “Šta svet može da nauči od Balkana: uloga mladih u demokratskoj tranziciji” koji se održava od 8. do 11. septembra u Sarajevu. Seminar će okupiti preko dvadeset mladih lidera iz Pakistana, Burme, Zimbabvea, Ukrajine, Hrvatske, Kosova, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Cilj seminara jeste razmena iskustava i znanja o ulozi mladih u procesu demokratske tranzicije. Seminar je podeljen u nekoliko tematskih celina koje će učesnicima pružiti širu perspektivu o problemima u vezi sa demokratijom, ekonomijom i ljudskim pravima u državama Zapadnog Balkana tokom demokratske tranzicije.

Učesnicima će biti omogućeno da čuju mišljenja mladih sa Zapadnog Balkana o problemima koje smatraju važnim za budućnost regiona, ali i mišljenja i iskustva eminentnih boraca za ljudska prava iz Pakistana, Burme, SAD i Zimbabvea. Za učesnike će biti organizovana poseta Memorijalnom muzeju Srebrenice i sarajevskom Tunelu Nade.

U okviru seminara, u sredu 10. septembra, biće održana debata pod nazivom „Let’s Talk About You(th)“ u prostorijama Vijeća mladih (Mule Mustafe Bašeskije 8) sa početkom u 16h. Ideja debate jeste da učesnici seminara podele svoja iskustva sa aktivistima iz Sarajeva, kako ona koje nose iz svojih zemalja, tako i ona koja su stekli u Bosni i Hercegovini.

Debata je otvorena za javnost a radni jezik je engleski.