Povodom saopštenja čačanskog odbora Srpskog pokreta Dveri, u kome „otkrivaju saznanja“ da će se u Čačku održati “gej parada” pod sloganom „Ne odričem se“, Inicijativa mladih za ljudska prava naziva ove najave tipičnim širenjem mržnje kroz lažne vesti, uobičajenom praksom ekstremne desnice širom sveta.

Srpski pokret Dveri izmišlja vesti i obmanjuje građane kako bi proizveo mržnju i netrpeljivost koja je oduvek bila jedina politika koju imaju. Karavan „Ne odričem se“, u okviru koga su se održali iznenadni mini-Prajdovi centralnim ulicama devet gradova, završen je uoči Beograd Prajda 15. septembra, i održavanje u Čačku nije ni bilo planirano.

Imajući u vidu da je ceo ton saopštenja Dveri zapravo usmeren ka čelnicima grada Čačka, ovo razumemo kao međupartijsku borbu. Čak i kao takvo je apsolutno nedopustivo, pošto je svaka reč u njemu lažna, maliciozna i za cilj ima potpirivanje mržnje prema LGBT+ populaciji i aktivistima i aktivistkinjama za ljudska prava. 

Ostale političke partije  – i oni koji su saveznici Dveri i oni koji su im protivnici – imaju obavezu da na ovaj čin mržnje i diskriminacije odgovore afirmativnom akcijom.

U parlamentarnoj proceduri nalaze se tri zakona koja su ključna za pomeranje prava LGBT+ osoba sa mrtve tačke: predlog Zakona o registrovanim istopolnim partnerstvima, predlog Zakona o rodnom identitetu i predlog izmena i dopuna Porodičnog zakona.

Pozivamo partije i poslanike koji se odriču homofobije u političkoj borbi i u javnom životu, da se udruže uprkos tradicionalnim partijskim i koalicionim podelama, i da se angažuju kako bi se navedeni predlozi zakona našli na dnevnom redu sednice Narodne skupštine. Zakoni koji se tiču ljudskih prva trebalo bi da budu opšteprihvaćeni i poželjni, a da podrška njima ne zavisi od aktuelnih političkih odnosa. Našom kampanjom “Ne odričem se” želimo da ohrabrimo što veći broj građana Srbije da svoje identitete slobodno i mirno izražavaju bilo da žive u Čačku ili bilo kom drugom gradu Srbije.

Odričemo se homofobije, odričemo se fašizma, odričemo se mržnje, odričemo se nacionalizma.