fbpx

Slučaj Papović – Legalisti protiv zakona

Pravna analiza dokumenata koje je potpisala SRJ i zakona koje je usvojio parlament Srbije ukazuje da Vlada Srbije najhitnije treba da poništi odluku ministarke za prosvetu i sport Ljiljane Čolić o postavljenju Radivoja Papovića za rektora Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici. Razrešenjem Gojka Savića sa mesta rektora i postavljenjem Radivoja Papovića, prekršeni su Zakon o Univerzitetu i Rezolucija 1244 Saveta
bezbednosti UN. Tim aktom je istovremeno legalizovan povratak na vlast mnogobrojnih prekršilaca ljudskih prava ili onih koji su ih podržavali u vreme Slobodana Miloševića.

Radivoje Papović je bio rektor Univerziteta u Prištini od 1991. do 1998. godine, a tokom njegovog mandata za Albance nije bilo mesta na Univerzitetu. Papović je javnim istupanjima doprineo radikalizaciji odnosa između Srba i Albanaca na Kosovu jer je u brojnim intervjuima izazivao versku i nacionalnu netrpeljivost. Nijedan državni organ još nije pozvao Papovića na odgovornost ni za javno izgovorene reči, koje predstavljaju krivična dela, kao ni za niz drugih krivičnih dela, koja je počinio tokom svog «vladanja» Univerzitetom.

Inicijativa mladih za ljudska prava očekuje da će premijer Vojislav Koštunica i Vlada Srbije u skladu sa svojim deklarativnim zalaganjem za poštovanje zakona sprečiti dalje kršenje zakona i tako obezbediti proklamovanu autonomiju Univerziteta od političkih uticaja.

Izveštaj preuzmite ovde.

19.07.2004

Ostale publikacije