Deseto jubilarno izdanje “Mirëdita, dobar dan!” festivala završeno je sinoć u Prištini, uručivanjem nagrade Bekimu Blakaju, izvršnom direktoru Fonda za humanitarno pravo Kosovo i pozorišnom predstavom “Bilo bi šteta da biljke krepaju”.

Kao i svake godine, nagrada “Miredita, dobar dan!” se dodeljuje osobama koje svojim radom i zalaganjem doprinose boljim odnosima između kosovskog i srpskog društva. Blakajev rad, koji za cilj ima istinski mir između dva naroda, rezultirao je u njegovom ogromnom doprinosu u oblasti ljudskih prava, tranzicione pravde i suočavanju sa prošlošću.

“Ja ne smatram ovu nagradu kao lično postignuće, već kao zajednički poduhvat i želeo bih da istaknem jednu osobu, a to je osnivačica Fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić, kao i sve prethodne i sadašnje zaposlene Fonda na Kosovu, kao i u Srbiji. Takođe, želeo bih da iskoristim ovu priliku da spomenem udruženje nestalih, sa kojima aktivno radim više od dvadeset godina, i koji su me naučili da iz bola može proizaći velika snaga za činjenje dobrog.”, rekao je Blakaj na ceremoniji dodele nagrade u Prištini.

Prištinska publika je tokom tri dana programa imala priliku da prisustvuje debatama na aktuelne teme koje se tiču izazova između Srbije i Kosova, ali i umetničkom delu programa. Film “Leto kada sam naučila da letim” režisera Radivoja Andrića, prikazan je u punoj sali Kina ABC, dok je bend Pretty Loud svojim energičnim nastupom poslao jasnu poruku protiv nasilja, diskriminacije i stereotipa svake vrste. Mladi pesnik Đorđe Simić je u formi poetske večeri svoju poeziju predstavio publici, dok je Mila Mihajlović čitala pesme iz zbirki pesnikinje Mirjane Narandžić.

Festival “Mirëdita, dobar dan!” organizuju organizacija Integra (Kosovo), Inicijativa mladih za ljudska prava (Srbija) i Građanske inicijative (Srbija), uz podršku Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, Ministarstva kulture, omladine i sporta Republike Kosovo i Rokfeler Fondacije