Današnja naslovna strana i tekst u Informeru predstavljaju nastavak negiranja ratnih zločina i targetiranje Anite Mitić i Inicijative mladih za ljudska prava kao najveće pretnje Srbiji i srpstvu. Ovim napadima, preko medija koji podržavaju vladajuće strukture, na najbrutalniji način nastavljeno je zastrašivanje političkih neistomišljenika, kao i urušavanje vrednosnog sistema na kojima bi trebalo da počiva jedno demokratsko društvo.

Kampanjom koja se vodi protiv Inicijative od događaja u Beški do danas, nije ugrožena samo Inicijativa, već je ugrožena i evropska budućnost Srbije. Najretrogradniji elementi našeg društva tradicionalno su se probudili uoči predizborne kampanje, kako bi onemogućili iskorak društva prema evropskoj budućnosti.

Imajući u vidu da se u pomenutom tekstu u Informeru ponovo daje javni prostor ratnom zločincu Veselinu Šljivančaninu, koji dodatno opravdava nasilje usmereno protiv Inicijative, još jednom insistiramo da je takvo ponašanje u neskladu sa napretkom jednog postkonfliktnog društva. Podvlačimo da je činjenica da je na SNS-ovoj tribini u Beški govorio baš Šljivančanin, bila jedini motiv za Inicijativinu akciju od 17. januara. Poredeći Anitu Mitić sa “lažnim svedocima” pred Haškim tribunalom, Šljivančanin nastavlja sa crtanjem mete na čelu direktorke Inicijative i time opravdava verbalno i fizičko nasilje protiv onih koji se bore za istinu o događajima iz prošlosti.

Kampanju protiv Inicijative započela je SNS prebijanjem naših aktivista i aktivistkinja u Beški. Nastavljena je saopštenjem kojim se traži naše hapšenje i gde se nazivamo fašistima. Zatim su usledile izjave ministra Stefanovića i premijera Vučića u kojima nas etiketiraju kao strane plaćenike i krivce za događaj u Beški. Upozoravali smo da ta vrsta kampanje predstavlja crtanje mete na čelu, a nakon toga su nam, na vrata kancelarije, došli dobrovoljci sa ukrajinskog ratišta.

Od SNS-a, kao stranke koja kontroliše svaku poru ovog društva, zahtevamo da momentalno prestane sa ovim napadnima, kao i da se ogradi od politike koja legitimiše nasilje u javnom prostoru i u negativnom svetlu predstavlja civilno društvo. Dodatno, Inicijativa od nadležnih organa očekuje da nam garantuju bezbednost.

Uprkos atmosferi linča koja se kreira u posledenje dve nedelje, Inicijativa mladih će nastaviti da se bori za Srbiju koja će počivati na demokratskim principima, za državu u kojoj ratni zločinci neće imati prostor za širenje pogubnih politika u javnosti, i u kojoj će nasilje biti sankcionisano.