Danas se navršava 20 godina od zločina nad civilima, putnicima autobusa “Niš-Ekspresa” u mestu Livadice u blizini Podujeva, kada je ubijeno 12, a ranjeno 10 civila srpske nacionalnosti.  

Nakon što je mešovito veće Vrhovnog suda Kosova 13.marta 2009. godine „usled nedostatka dokaza” oslobodilo Florima Ejupija optužbi za ovaj teroristički napad, taj zločin ostao je nekažnjen. Na današnji dan, sećamo se Nenada Stojanovića, Milinka Kragovića, Lazara Milkića, Dragana Vukotića, Sunčice Pejčić, Živane Tokić, Slobodana Stojanovića, Mirjane Dragović, Nebojše Cokića, Snežane Cokić, Danila Cokića i Veljka Stakića koji su ubijeni 16. februara 2001. godine u eksploziji podmetnute mine.

YIHR Kosovo i YIHR Srbija podsećaju kosovske institucije na obavezu procesiranja ovog napada, posebno jer je ovo jedan od najtežih zločina počinjenih nad kosovskim Srbima, posle dolaska međunarodnih snaga na Kosovo.  

Postizanje pravde za sve žrtve i preživele iz rata, kao i za žrtve zločina povezanih sa ratom ključno je za pomirenje i izgradnju mira između društava u regionu.   

Premladi da se sećamo, odlučni da nikada ne zaboravimo!

 

Foto: Danas.rs/ Privatna arhiva