Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) izražava protest povodom javnih tribina i izjava u okviru državnih institucija i Javnog medijskog servisa RTS-a u kojima gostuje osuđeni ratni zločinac Nikola Šainović, a u okviru kojih se prećutkuju i relativizuju činjenice o ratnim zločinima nad civilnim albanskim stanovništvom na Kosovu tokom 1999. godine.

Inicijativa zahteva od Nikole Šainovića da se javno, jasno i nedvosmisleno izvini porodicama albanskih civilnih žrtava rata na Kosovu za čija ubistva je osuđen. Ratni zločinici se moraju izviniti žrtvama i javno govoriti o ličnoj odgovornosti i krivici umesto što negiraju svoja dela, a medijski servis poput RTS-a mora dati više glasa porodicama žrtava nego onima koji slave, relativiziju i umanjuju ljudske gubitke.

U utorak 26. marta Šainović je gostovao na RTS-u u emisiji “Upitnik” gde je predstavljen kao “akter vremena i pregovarač u Rambujeu”. Iako je u toku emisije  spomenuto da je osuđen za ratne zločine, nije bilo reči kao ni pitanja o njegovoj odgovornosti za civilne žrtve zločina na Kosovu. Šainović nije hroničar vremena već osuđeni ratni zločinac koji – ukoliko je  već na Javnom servisu, što po sebi predstavlja problem – mora biti pitan o zločinima i svojoj odgovornosti. Sve ostalo predstavlja negiranje zločina i ruganje žrtvama u zajedničkom sadejstvu RTS-a i Nikole Šainovića.

Takođe, Nikola Šainović je gostovao na javnoj tribini u subotu 23. marta „U predvečerje rata, 20 godina kasnije“ u Muzeju vazduhoplovstva, javnoj ustanovi u vlasništvu Republike Srbije, gde je narativom o odbrani od agresije zemlje relativizovana njegova uloga u ratnim zločinima na Kosovu, što se može videti na snimku tribine. Osim toga, Odbor Socijalističke partije Srbije u Vrbasu je najavio putem svoje Fejsbuk stranice da će Nikola Šainović u tom gradu, u bioskopu “Jugoslavija” održati predavanje na temu “Slobodan Milošević i izazovi jugoslovenske krize” u četvrtak 28. marta od 18h.   


Podsetimo, Nikola Šainović je bivši potpredsednik Vlade SRJ, koga je Haški tribunal pravosnažno osudio za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu tokom 1999. godine. Među navodima optužnice na osnovu koje je osuđen su deportacija i druga nehumana dela, ubistvo i progoni na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi s namerom da prisilno raseli deo kosovskih Albanaca i promeni etnička ravnoteža Kosova, gde bi ponovo bila uspostavljena kontrola Srbije. Šainović je osuđen na 18 godina zatvora. Posle odslužene dve trećine kazne, on se vratio 2015. godine u Beograd gde je ekspresno imenovan za člana Glavnog odbora SPS-a, a danas je na funkciji člana predsedništva ove partije.

Najviši predstavnici vlasti, političke partije i pokreti, državni organi, javne institucije i javni servis, mediji i izdavačke kuće u vlasništvu države, udruženi su poslednjih meseci u intenziviranoj kampanji promocije i legitimacije ratnih zločinaca u javnom prostoru u Srbiji.

Podrška i slavljenje ratnih zločinaca podrazumeva podršku zločinačkoj politici, i pravdanje i slavljenje počinjenih zločina.

Ratni zločinci nisu naši heroji, i moraju da zaćute, da bi se progovorilo o žrtvama.

Foto: Screenshot/ Radio televizija Srbije