U organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava (Inicijativa), predstavnici nacionalnih preventivnih mehanizama (NPM), zatvorskih sistema i nevladinih organizacija iz Albanije i Crne Gore posetiće Srbiju u periodu od 12. do 14. novembra 2014. godine. Cilj posete je razmena iskustava i ekspertize u oblasti zaštite od zlostavljanja i pružanja pomoći žrtvama torture.

Poseta je jedna od aktivnosti koje se realizuju u sklopu regionalnog projekta „Izgradnja društava bez torture i nekažnjivosti na Zapadnom Balkanu“. U okviru projekta, učesnici iz Albanije i Srbije su početkom oktobra boravili u poseti Crnoj Gori.

Budući da se zemlje Zapadnog Balkana u tranziciji sreću sa sličnim problemima i preprekama u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda, razmena iskustava i najbolje prakse je od izuzetne važnosti. Studijska poseta će omogućiti uvid u probleme sa kojima se suočavaju druge zemlje u oblasti prevencije mučenja i ponuditi rešenja za neke od njih. Tokom posete biće naglašena važnost poštovanja ljudskih prava i dostojanstva lica lišenih slobode i transparentnosti institucija. Poseta će ukazati na značaj relevantne sudske prakse i primene međunarodnih standarda, posebno preporuka Komiteta za sprečavanje mučenja (CPT), kao i na interakciju nevladinog sektora, nezavisnih institucija i javne vlasti i mogućnosti zajedničkog rešavanja problema u prevenciji zlostavljanja.

Tokom trodnevne studijske posete učesnici će obići Upravu za izvršenje krivičnih sankcija, uključujući i Odeljenje za tretman i alternativne sankcije, instituciju Zaštiitnika građana, Policijsku upravu za grad Beograd, Vaspitno-popravni dom u Kruševcu, kao i Skupštinu grada Kruševca, Okružni zatvor Beograd, Specijalnu zatvorsku bolnicu i Kazneno-popravni dom u Beogradu.

Projekat „Izgradnja društva bez torture i nekažnjivosti na Zapadnom Balkanu“ realizuju Inicijativa mladih za ljudska prava, Albanski rehabilitacioni centar za žrtve traume i torture, Inicijativa mladih za ljudska prava Crna Gora i Međunarodni rehabilitacioni savet za žrtve torture (IRCT) iz Danske. Projekat je podržala Evropska unija.