Danas je održana koferencija u Medija centru na kojoj je radna grupa predstavila spisak predloga i preporuka za unapređenje stanja u društvu po pitanju uklanjanja grafita i murala koji promovišu mržnju i netrpeljivost na javnim površinama.

Radna grupa koju čine predstavnici organizacija iz nevladinog sektora (YUCOM, Beogradski centar za ljudska prava, Partneri Srbija, Udruženje KROKODIL i Inicijativa mladih za ljudska prava) godinu dana je radila na mapiranju najboljih međunarodnih praksi, lokalne legislative, procedura i na identifikovanju trenutnih potreba na terenu. 

Zidovi stambenih i javnih građevina kao i drugi objekti u javnim prostorima gradova i varošica u Srbiji, koje inače odlikuje opšte stanje neuređenosti, već duže vreme predstavljaju platformu različitih desničarskih grupa za slobodno i nekažnjeno promovisanje govora mržnje. Rezultat je urbani pejzaž zasićen iscrtanim porukama, šablonima, grafitima i muralima koji direktno pozivaju na agresiju, bes, uskogrudost, mržnju, glorifikaciju osuđenih ratnih zločinaca, nacionalizam, militarizam, rasizam, seksizam i generalno šire različite toksične sadržaje stvarajući društveni ambijent prezasićen nasiljem koje je prisutno na svim nivoima. Takvo stanje veoma negativno utiče na društvo u celini a posebno na mlade.

Ničim sankcionisana zloupotreba zidova i drugih objekata za širenje govora mržnje, nespremnost ili nesposobnost da se primene propisi koji uređuju stvaranje murala koji će doprineti a ne narušiti estetiku naših gradova i varošica i ujedno sistematsko sankcionisanje upravo onih koji, iz građanske obaveze, nastoje da uklone nelegalno iscrtane ili ispisane sadržaje koji šire poruke zabranjene zakonom kao i selektivna primena propisa te dosledna politika nekažnjivosti – sve nas je to dovelo do istinski zabrinjavajuće situacije u kojoj ekstremne grupe, uglavnom s krajnje desnice, dominiraju javnim prostorom.

Na konferenciji za medije govorile su:

  • Ana Toskić Cvetinović, Partneri Srbija
  • Sofija Todorović, Inicijativa mladih za ljudska prava 
  • Sanja Radivojević, Beogradski centar za ljudska prava
  • Milena Berić, Udruženje KROKODIL

Dokument sa preporukama možete pronaći OVDE.