Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) organizovala je dvodnevnu radionicu u Beogradu 21. i 22. decembra 2019. godine za mlade novinare/ke, aktiviste/kinje kao i političare/ke u okviru mreže PYN na temu “ Tajne masovne grobnice u Srbiji” u okviru programa “Istina i pomirenje u Srbiji”.

Desetoro mladih iz različitih delova Srbije u prvom danu radionice upoznalo se sa činjenicama iz dosijea Fonda za humanitarno pravo (FHP) “Operacija skrivanja tela” kroz predavanje Ivane Žanić, izvršne direktorke FHP-a. Na području Srbije do sada su otkrivene četiri masovne grobnice sa ukupno 941 telom, i to: Batajnica sa 744 tela, Perućac sa 84, Petrovo Selo sa 61 i Rudnica sa 52. Prve tri grobnice otkrivene su 2001. godine, a poslednja, Rudnica, 2013. godine. Fond za humanitarno pravo u pomenutom dosijeu iznosi i podatke o spaljivanju leševa kosovskih Albanaca, pritom pominjući tri lokacije: Mačkaticu, aluminijumski kompleks kod Surdulice, kombinat Feronikl u Glogovcu i rudarsko-topioničarski basen u Boru.

U istoimenom dosijeu navodi se da su u događajima u Mačkatici u maju 1999. učestovale jedinice kojima je komandovao Milorad Ulemek Legija. Iako je fabriku 2005. godine posetio tadašnji tužilac za ratne zločine, Vladimir Vukčević, nijedna optužnica nije podignuta. Nakon predavanja Ivane Žanić, učesnici su imali prilike da uz facilitaciju Fione Jelići i Marka Milosavljevića iz YIHR Srbija, ispune neme karte tako što su na osnovu informacija iz presuda i dokumenata kreirali mape puteva skrivanja žrtava: od ratnih zločina na Kosovu do sekundarnih masovnih grobnica u Srbiji (Batajnica, Perućac, Petrovo Selo i Rudnicu). Nakon grupnog rada i pravljenja mapa, učesnici su imali priliku da čitaju priče porodica žrtava ubijenih, a čija su tela završila u masovnim grobnicama na strelištu Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije.

Završni deo prvog dana radionice bio je rezervisan za obuku o pretrazi infomacija i podataka  sajta odnosno arhive sajta Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), koju je vodila Jovana Kolarić, istraživačica FHP-a. Tako su učesnci imali priliku da saznaju na koji način mogu doći do određenih dokumenata iz predmeta pred MKSJ/ICTY pa je tako jedan od zanimljivih segmenata ove sesije bila pretraga novogodišnje i božićne čestitike Milana Martića  za novu 1995. godinu, kao i snimaka priznanja krivice optuženih.

Dokumenta poput novogodišnje i božićne čestitike Milana Martića za novu 1995. godinu ukazuju na povezanost i “stremljenja” učesnika udruženog zločinačkog poduhvata navedenih u optužnici protiv bivših šefova srpske Državne bezbednosti Jovice Stanišića i Franka Simatovića. Autor čestitki je tadašnji predsednik Republike Srpska Krajine, a primaoci su, pored optuženog Jovice Stanišića, još i Slobodan Milošević, Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, kao i tadašnji predsednici SR Jugoslavije i Crne Gore Zoran Lilić i Momir Bulatović.

Drugog dana, učesnici su imali prilike da dođu do ulaza u već pomenuti Centar za obuku Specijalne antiteroritstičke jedinice (SAJ) MUP-a Srbije gde je pronađeno 744 tela osoba koje su ubijene, a potom tajno zakopane na strelištu SAJ-a. Mirko Medenica, saradnik Centra za primenjenu istoriju, organizacije koja često organizuje javne časove o tajnoj masovnoj grobnici u Batajnici, održao je pri ulazu SAJ-a javno predavanje u okviru kog je govorio o zločinima na Kosovu, kao i kulturi sećanja na operaciju skrivanja leševa u Beogradu. Nakon vođenja do Batajnice, učesnici su pogledali dokumentarni film “Dubina 2” nakon čega su imali priliku da razgovaraju sa Ognjenom Glavonićem, autorom filma.