U Srbiji se nastavlja promocija ratnih zločinaca, upozorile su nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava i Vojvođanski građanski centar u reakciji na tribinu ratnog osuđenika Veselina Šljivančanina, koja je održana 7. marta u Novom Sadu.

Šljivančanin je pred polupraznom salom Radničkog doma uz prisustvo građana i nekoliko članova “Srpske desnice” Miše Vacića, govorio na skupu pod nazivom “Vukovar – nije jedna priča”.

On je osuđen pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju na deset godina zatvora za pomaganje i podržavanje mučenja hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara 1991. godine.

On je u svom obraćanju na tribini u Novom Sadu rekao da je u Vukovaru bio kao “legalan vojnik”, ali nije detaljnije komentarisao utvrđene sudske činjenice u vezi sa zločinima u tom gradu. Govoreći o zločinu na Ovčari, rekao je da osuđuje svako ubistvo zarobljenika.

Na događaju, sem članova Srpske desnice, bio je prisutan i predsednik pokreta Dinara – Drina – Dunav, koji je početkom marta izjavio da će njegov pokret podržati Srpsku naprednu stranku na lokalnim izborima.

Direktor Vojvođanskog građanskog centra Željko Stanetić rekao je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) da prostor koji se daje osuđenima za veoma ozbiljna dela pokazuje odnos vlasti prema počinjenim zločinima i žrtvama tih zločina.

On dodaje da ono što se dešava u Vojvodini od početka godine, “govori u prilog tome da će ‘upotreba’ zločinaca u predizbornom periodu biti intenzivirana. Na kraju krajeva, jedan od njih koji i sada vrši funkciju poslanika Skupštine Srbije (Vojislav Šešelj) će ponovo sebi pokušati da osigura mesto u parlamentu”.

Programski koordinator Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR), Marko Milosavljević, rekao je da je tribina u Novom Sadu nastavak političke upotrebe ratnih osuđenika i podsetio je na promociju knjige Vojislava Šešelja, kojom se negira genocid u Srebrenici, a koje ja održana u Beogradu početkom februara, uprkos protivljenju nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Milosavljević je podsetio i na prošlogodišnji događaj u Nišu na jugu Srbije kada je osuđeni ratni zločinac, Vladimir Lazarević, predvodio paradu na Dan pobede nad fašizmom, 9. maja, u kojoj su učestvovali i gradski funkcioneri.

“Primećuje se da vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) više nije direktno iza takvih događaja, nakon onoga u Beški, ali se i dalje vidi indirektna veza sa SNS, a to je omogućavanje korišćenja javnih prostora, razni dočeci, izjave kojima se ratni zločini negiraju”, naveo je Milosavljević.

 

Izvor: Radio Slobodna Evropa; Foto: Radio Slobodna Evropa