U sredu, 14. Decembra u Endžio Hab-u održala se promocija knjige “Sarajevo – Najduža opsada” . Preko 30 studenata/kinja, aktivista/kinja prisustvovalo je predstavljanju knjige Amre Abadžić. O knjizi su razgovarale Amra Abadžić, autorka knjige, i Nataša Govedarica, direktorica ForumZFD u Srbiji. 

Ambra Ambadžić je Bosansko-britanska novinarka, istoričarka i prevoditeljica, koja je rodjena i odrasla u Sarajevu. Na početku opsade pridružila se novinskoj agenciji Reuters, te je od 1992. do 1995. pokrivala svaki aspekt sukoba, uključujući linije fronta, konferencije za štampu, bolnice, sahrane i mrtvačnicu, i svakodnevni život. Radila je za mnoge nevladine organizacije, te na brojnim novinarskim, dokumentarnim i filmskim projektima. Diplomirala je modernu istoriju na Otvorenom univerzitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

“Početak opsade nije bio tako primetan, ne postoji konkretan datum. Ljudima je bila neverovatna pomisao da tako nešto može da se dogodi. Svakako je postojala nada, na početku, da će se sve brzo završiti” – izjavila je Amra Abadžić.

“Postoje mnogi lični uvidi, i definitivno se može primetiti da je ovu knjigu napisao neko ko nije tu na profesionalnom zadatku” – Izjavila je Nataša Govedarica.

O knjizi: Iskrena, moćna i često bolno intimna priča o patnjama koje su pretrpeli gradjani Sarajeva tokom opsade. Iako svuda ima mraka i tuge, postoji i nada u vidu izuzetnog stoicizma pojedinaca i njihove upotrebe umetnosti, pozorišta, muzike i, što je najvažnije, drugarstva kao sredstva za odupiranje brutalnosti koja je nametnuta njihovim svakodnevnim životima. U vremenu u kojem se Evropa suočava sa sličnim užasima, ova knjiga je utoliko važnija. (Proffesor Kenneth Morrison, De Montfort University).

Promociju knjige organizovala je  Inicijativa mladih za ljudska prava.