Festival “Mirëdita, dobar dan!“, jedinstveni događaj koji od 2014. godine beogradskoj publici predstavlja kosovsku kulturnu i društvenu scenu, ove godine biće održan od 29. maja do 1. juna.

Uz predstavljanje umetnika i izvođača, predstavnika moderne kosovske kulturne scene, cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Festival će ove godine zvanično biti otvoren 29. maja u 19 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju, nakon čega će publika imati priliku da pogleda i učestvuje u izložbi “Hajde da vodimo ljubav” kojom autor, Škumbin Tafilaj, javnosti želi da pošalje poziv da kaže “ne” govoru mržnje.

U 20 časova biće prikazan film “Hladni novembar” reditelja Ismeta Sijarine, film čija se radnja dešava u periodu kada je raspad Jugoslavije u punom zamahu, kada jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević pokušava da umanji kosovsku autonomiju u okviru Jugoslavije i vremenu kada je albanska populacija na Kosovu bila izložena jakim pritiscima u državnim i obrazovnim institucijama.

Drugi dan festivala “Mirëdita, dobar dan!“ biće posvećen pitanju nestalih. U četvrtak, 30. maja od 18 časova u “Dorćol platzu” biće organizovana debata i promocija knjige “Živeti uz sećanje na nestale”, koja govori o licima koja se od rata na Kosovu vode kao nestala i ljudima koji za nestalima i dalje tragaju. Nakon razgovora i promocije knjige, biće prikazan dokumentarni film “Ferdonija” o majkama sa Kosova koje skoro 2 decenije tragaju za članovima svojih porodica, a koji su nestali tokom kosovskog rata.

Trećeg dana festivala, 31. maja, biće predstavljena zbirka odabranih dramskih komada albanskih pisaca sa Kosova “Let iznad kosovskog pozorišta” – zbirka dela koja su nastala u periodu od NATO bombardovanja do proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine. Program trećeg dana festivala biće nastavljen izvođenjem predstave “Balkanski Kreoli”, drame Envera Petrovcija o deci rođenoj u brakovima roditelja različitih nacionalnosti. Predstava govori o deci koja su za vreme bivše Jugoslavije bila vaspitana bez jakog nacionalističkog naboja, zbog čega su od strane društva bili označavani kao sumnjivi i nepoželjni jer se tokom ratova nisu svrstavali ni na jednu stranu.

Poslednjeg festivalskog dana biće predstavljena publikacija “Istorija Kosova u školskim udžbenicima Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore i Makedonije” Škelzena Gašija, a koja razmatra način predstavljanja određenih istorijskih momenata i razlike u njihovom predstavljanju u školskim udžbenicima susednih država.

Festival će biti zatvoren muzičkim programom, nastupom benda iz Đakovice “Don’t listen to your neighbors” koji donosi spoj tradicionalnih albanskih i narodnih pesama u modernom stilu i nastupom prištinske producentkinje – DJ Matale. 

“Mirëdita, dobar dan!“ festival se ove godine održava u specifičnom trenutku, kada su odnosi Beograda i Prištine na najnižoj tački od početka briselskih pregovora. Kriza u političkom dijalogu se vrlo jasno i direktno odražava na svakodnevni život građana Srbije i Kosova, i dodatno obeshrabruje retke primere saradnje između dva društva, ne samo u kulturi, već i u privredi, sportu, obrazovanju i svim drugim oblastima.Festival jasno poručuje srpskoj i kosovskoj javnosti, ali i političkim elitama, da se barijere i prepreke moraju uklanjati, a ne stvarati nove.

Detalji o lokacijama događaja i satnici dostupni su na sajtu festivala, a ulaz na sve događaje je i ove godine besplatan.

Festival realizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske inicijative iz Beograda i Integra iz Prištine.

Festival “Mirëdita, dobar dan!“ možete pratiti na FejsbukuTviteru i Instagramu.