U delu izveštaja koji se tiče sloboda okupljanja posebno se navode zabrane skupova Inicijative mladih za ljudska prava (Inicijativa) kao i prekršajni postupci protiv aktivista/kinja, dok se na polju ljudskih prava savetuje implementacija postojećeg zakonskog okvira. Saradnja sa civilnim društvom nije dobila pohvale a pritisci na medije i novinare/ke nastavili su da se događaju. Uvrede na račun političkih neistomišljenika, verbalni napadi i negativne kampanje protiv civilnog društva i dalje izazivaju zabrinutost. 

Ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije prethodile su najave pojedinih zvaničnika i zvaničnica Srbije koji su mahom unapred najavili negativne ocene uz osvrt da će napredak koji je Srbija postigla ostati u senci kritika. Nakon objavljivanja izveštaja Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije objavilo je komentar Ministra na svom sajtu, kojim se izveštaj Evropske komisije diskredituje u krajnje neprimerenom tonu. Inicijativa smatra da se ovakvim odnosom prema jednom od najvažnijih izveštaja koji se direktno odnosi na napredak Srbije na evropskom putu, građani/ke dodatno udaljavaju od Evropske Unije.

Povodom teme ratnih zločina počinjenih tokom ratova devedesetih, navodi se da je neophodno da Srbija u potpunosti sarađuje sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, što bi se ogledalo u punoj implementaciji i poštovanju odluka i presuda međunarodnih krivičnih sudova.  Ovo se pre svega ogleda u neprocesuiranju Vjerice Radete i Petra Jojića kao i u konstatnom negiranju i poricanju ratnih zločina za koje su osuđeni najviši vojni, policijski i politički predstavnici Srbije i Republike Srpske.  

U izveštaju se konstatuje da nema konkretnog napretka u političkom dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Odnosi dve zemlje, posebno nakon početka agresije na Ukrajinu  ključni su za očuvanje mira. Tim povodom, Inicijativa će u narednom periodu dodatno intenzivirati aktivnosti koje zbližavaju ljude i doprinose razmeni iskustava i znanja.

Kao jedan od primera ograničenja slobode okupljanja izveštaj navodi zabranu okupljanja na kome je trebalo da bude uklonjen mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću kao i zabranu EuroPride šetnje koju je obeležila “pravna i politička neizvesnost”. Izveštaj ukazuje na neophodnost ulaganja napora od strane države da se uspostavi sistemska saradnja sa civilnim društvom. Takođe, u izveštaju se navodi da su predstavnici/ce civilnog društva izloženi verbalnim napadima i kampanjama koje im dodatno otežavaju rad.

Izveštaj posebno naglašava kritiku spoljne politike Srbije koja nije u skladu sa spoljnom politikom Evropske Unije kao i bliski odnosi Srbije sa Rusijom i neuvođenje sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu koja još uvek traje.

“Izveštaj Evropske komisije je tu da nam ukaže na probleme koje vidimo i svakodnevno živimo, ali sve što je u njemu konstatovano je samo “vrh ledenog brega”, problemi su mnogo složeniji i kompleksniji a prostor za delovanje se konstantno sužava. Ovaj izveštaj daje smernice i komentare, on nema zadatak da popravi stanje u društvu i državi, to je zadatak institucija i svih nas koji verujemo u građansku i evropsku Srbiju.” rekla je programska direktorka Inicijative, Sofija Todorović.

Inicijativa mladih za ljudska prava, vođena lekcijama iz prošlosti, iskustvima i perspektivama našeg regiona i zemlje, više puta je javno osudila javne nastupe predstavnika institucija koji relativizuju ratne zločine i promovišu politiku Vladimira Putina. Inicijativa je kroz niz aktivnosti pozvala na solidarnost sa žrtvama agresije kao i sa svim građanima Rusije i Belorusije koji se uprkos hapšenjima i pritiscima hrabro suprotstavljaju agresiji na Ukrajinu. Međutim, ispred Narodne skupštine Republike Srbije i dalje stoje natpisi koji odaju počast najvišim zvaničnicima Rusije dok najuticajniji mediji i televizije sa nacionalnom frekvencijom nastavljaju da umanjuju užase kojima su izloženi civili u Ukrajini a koji su direktna posledica razaranja ukrajinskih gradova.

Sam izveštaj kritikuje stanje u medijima i zaključuje da nema napretka u pogledu slobode izražavanja. Posebno se naglašava zabrinutost povodom dodeljivanja nacionalnih frekvencija istim televizijama kao i ranije bez obzira na njihovo kršenje pravilnika i opomene REM-a. 

Iako je Evropska komisija konstantovala nazadovanje Srbije, zadatak institucija Republike Srbije je da učine sve da ovakve ocene promene i da evropsku budućnost sopstvenih građana/ki postave kao najveći prioritet.

Najvažnije nalaze izveštaja možete pronaći ovde. Ceo izveštaj dostupan je ovde.