Povodom eskalacije situacije na severu Kosova, Inicijativa mladih za ljudska prava poziva Predsednika Republike Srbije i članove Vlade da se u ovako delikatnoj situaciju ne ophode prema miru kao da se on uspostavlja samim izgovaranjem reči mir. Mir se gradi delima i odgovornim javnim govorom koji ne dovodi do dodatnog produbljivanja etničke mržnje. Pozivamo Predsednika Republike da razgovara sa predstavnicima srpske zajednice sa Kosova kako situacija na severu Kosova ne bi dalje eskalirala u novi krug nasilja.

Tenzije i nasilje ni na koji način ne doprinose boljem položaju srpske zajednice na Kosovu, a izlazak političkih predstavnika iz kosovskih institucija vidimo kao pogrešnu odluku koja je dodatno produbila jaz i nepoverenje. U svetlu takvog razvoja događaja svi drugi dogovori ne mogu imati pozitivan uticaj na normalizaciju odnosa i uspostavljanju garancija za bezbednost srpske zajednice na Kosovu.

Umesto konstantih optužbi, nasilnih obraćanja i antoganizovanja kosovskih pregovarača, prostor za unapređivanje dijaloga smo uvek videli u političkoj zrelosti i drugačijem odnosu prema zajedničkoj prošlosti. Svaka nemogućnost razgovora sa Prištinom ima korene u našoj konfliktnoj prošlosti te je preko potrebno da se rešenja pronalaze radom na uzrocima koji predstavljaju žarišta našeg nerazumevanja i imaju posledice na svakodnevne živote ljudi.

Mladi ljudi sa kojima smo u kontaktu, a koji jesu i treba da budu nosioci budućnosti mira, a ne konflikta, osećaju strah i neizvesnost. Dužnost svih donosioca odluka je da atmosferu straha promene odgovornim postupanjem i donošenjem teških odluka koje će biti dugoročna garancija miru.

Situacija kojoj smo svedočili na severu Kosova, nije i ne može biti isključivi rezultat postupanja samo jedne strane u pregovorima. Odgovornost snose svi koji su imali moć da spreče eskalaciju nasilja svojim postupcima. Više puta smo ukazivali na štetnost javnih istupa najviših državnih predstavnika naše zemlje kojima se podstiče neprijateljstvo i održava tenzija, umesto da se konstruktivno pristupi rešavanju problema. Nosioci vlasti dužni su da svoju vlast vrše na način da mladim ljudima ove zemlje omogućite sigurno okruženje i prostor za saradnju i razgovor sa mladima iz regiona, kako nove generacije ne bi bile taoci sopstvenih etničkih identiteta.

Tražimo od Predsednika Republike Srbije i drugih državnih funkcionera da se prestane sa korišćenjem nasilne retorike, diskriminatornim govorom prema Albancima, promocijom ratnih zločinaca i degradirajućim odnosom prema žrtvama koji se pre svega ogleda u negiranju zločina i odgovornosti.