Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija (YIHR Srbija) zahteva od institucija i svih zvaničnika Republike Srbije da ne manipulišu brojevima i drugim podacima u vezi sa žrtvama rata na Kosovu, kao i da prestanu sa slavljenjem osuđenih ratnih zločinaca.

Povodom početka NATO bombardovanja više zvaničnika Srbije je na nekoliko komemorativnih skupova iznelo netačne i nepotpune podatke o žrtavama, čime su pokazali opšte nepoštovanje prema ljudskim životima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u sredu, 24. marta izjavio da je NATO ubio “2500 civila, vojnika i policajaca”. S druge strane, Ministarstvo inostranih poslova Kosova na svom zvaničnom Tviter nalogu navelo je da su Vojska Jugoslavije i srpska policija ubile više od 15 000 kosovskih Albanaca za vreme rata na Kosovu. 

Podsećamo da su Fond za humanitarno pravo (FHP) i Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHP Kosovo) objavili 2014. godine poimenični popis žrtava koje su stradale od posledica NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Prema ovom popisu, koji se stalno ažurira, u NATO napadima život je izgubilo ukupno 755 ljudi, i to 454 civila i 301 pripadnik oružanih snaga. Među civilima je 205 srpske i crnogorske nacionalnosti, 221 civil Albanac i 28 civila romske nacionalnosti. Ukupno je stradalo 271 pripadnika VJ/MUP i 30 pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Takođe, u okviru Kosovske knjige pamćenja  FHP i FHP Kosovo su utvrdili da su od 20. marta do 14. juna 1999. godine, srpske snage ubile 6.901 Albanca koji nisu učestvovali u neprijateljstvima. U istom periodu, pripadnici OVK su ubili 328 srpskih civila i 136 Roma i drugih nealbanaca koji nisu učestvovali u oružanom sukobu. U sukobima između VJ/MUP-a i OVK poginulo je 1.204 pripadnika OVK i 559 pripadnika VJ i MUP-a Srbije.

Predsednik Srbije je u istom obraćanju naveo podatak da je NATO ubio decu iz porodice Ahmetaj dok su se vraćali kući, u Prizren. Prema podacima FHP i FHP Kosovo, ova porodica bila je  u grupi od stotinak izbeglica koje su 13. maja 1999. godine, srpske snage zaustavile i naterale  da ostanu u objektu Vojske Jugoslavije, na izlazu iz sela Koriša. Tokom noći, NATO je bombardovao vojni objekat a u napadu je ubijeno 78 osoba od kojih 32 dece. 

Sklanjanje venca koji je položio Studentski klub Pravnog fakulteta u Beogradu na spomeniku “Bili smo deca” u Tašmajdanskom parku, kako bi se postavio venac državne delegacije koju su predvodili ministarka Kisić – Tepavčević i zamenik gradonačelnika Beograda Vesić, predstavlja ogledni primer bezobzirnog odnosa prema kulturi sećanja, u kome glavno mesto umesto žrtava imaju aktuelni državni funkcioneri.     

Na kraju, sramotno je da nakon 22 godine od početka NATO bombardovanja u udarnom terminu RTS-a, u emisiji “Upitnik” autorke Olivere Jovićević, o uzrocima i posledicama NATO bombardovanja govore osuđeni ratni zločinci Nikola Šainović i Vladimir Lazarević. Ovo je samo jedan od primera u nizu promocija osuđenih ratnih zločinaca u javnim ustanovama i na televizijama sa nacionalnim frekvencijom.