Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) poziva sve liste za lokalne izbore u Beogradu, zakazane za 4. mart, da se do srede, 28. februara, izjasne povodom izgradnje Memorijalnog centra u Batajnici. Ovo smatramo veoma važnom temom za predstojeće izbore jer bi se tim činom odala počast civilnim žrtvama koje su ubijene, prebačene hladnjačama do predgrađa Beograda, a potom zakopane u tajne masovne grobnice na strelištu Specijalne antiterorističke jednice (SAJ) MUP-a Srbije koje se i danas koristi kao prostor za pucanje, bez ikakvog obeležja posvećenog žrtvama.

Fond za humanitarno pravo (FHP) pokrenuo je inicijativu za postavljanje spomen-obeležja u Batajnici, na mestu gde je početkom 2000-ih pronađena masovna grobnica sa preko 700 leševa kosovskih Albanaca. Iako se rat na Kosovu završio pre tačno dve decenije, zločini srpske policije, vojnih i paravojnih snaga nad albanskim stanovništvom još uvek su tabu tema u javnosti, a žrtve je prekrio zaborav. Batajničko naselje Trinaesti Maj udaljeno je 20-ak kilometara od centra Beograda. Tokom 1999. na poligonu SAJ-a, smeštenom u ovom naselju, dovezeni su i zakopani leševi više stotina kosovskih Albanaca. Do danas je ekshumirano više od 700 tela, među njima 75 dece. Na sajtu inicijative FHP-a za izgradnju memorijala u Batajnici mogu se pronaći poimenični podaci za žrtve zločina u Suvoj Reci, Vučitrnu, Ljubeniću, Korenici, Meji, Nakaradama, Peći, Đakovici, Kosovu Polju, Slovinju, Landovici, Podujevu, Istoku, Dečanima, Srbici i Orahovcu odnosno svih mesta u kojima su žrtve stradale a zatim tajno zakopane u Batajnici.

Imajući u vidu nekoliko najava od strane izbornih lista na čelu sa koalicijom SPS-JS i Srpskom radikalnom strankom da će izgraditi spomenik Slobodanu Miloševiću u Beogradu, uzevši u obzir i javnu glorifikaciju osuđenih ratnih zločinaca, zajedno sa poslednjim primerom gde se kao ekspert za unutrašnji dijalog na okrugle stolove poziva Vinko Pandurević, a žrtve se ne pominju kao da rata nije ni bilo, Inicijativa zahteva od svih izbornih lista da se izjasne da li će nakon izbora izgraditi memorijalni centar u Batajnici, kojim bi nakon 20 godina od rata na Kosovu započela institucionalna kultura sećanja na sve žrtve sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Kao veoma značajan vidimo odnos Beograda prema komšijama i svim posetiocima iz regiona, a taj odnos će svako biti određen stavom onih koji budu činili vlast u Beogradu u naredne 4 godine. Mladim ljudima iz regiona koji posećuju ovaj grad je važno da se u njemu osećaju dobrodošlo, prijatno i bezbedno, a to nije moguće ukoliko postoji otpor svakom pokušaju suočavanja sa prošlošću. Beograd je grad za sve one koje u njega žele da dođu, i zbog toga je krucijalno da buduća vlast nikada ne zatvori oči pred onima koji šalju neprimerenu sliku Beograda u region i svet.