Inicijativa mladih za ljudska prava na Kosovu (YIHR Kosovo) i Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) osuđuju izjave Veljka Odalovića, generalnog sekretara Narodne skupštine Srbije i predsednika Komisije za nestala lica i Vladimira Lazarevića , osuđenika za ratne zločine na Kosovu pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Nedavno su talibanski pobunjenici, koji kontrolišu skoro dve trećine Avganistana, ušli u glavni grad Kabula i zauzeli predsedničku palatu. Veljko Odalović izjavio je da nakon što su se Amerikanci povukli iz Avganistana, to znači da su talibani pobedili SAD i Britance i sve one koji su se borili protiv njih.

Odalović je u ponedeljak, u jutarnjem programu RTS -a rekao da su “gde god bili, Amerikanci napustili tu zemlju i da bi Priština trebalo da razmisli o tome …”. Ovim izjavama pridružio se i Vladimir Lazarević. Oni je rekao da će „SAD pobeći sa Kosova kao što su to učinile u Avganistanu“.

Takve izjave pozivaju na nove sukobe i izazivaju mržnju među zajednicama, ali i strah i nesigurnost među građanima Kosova povlačeći paralele između Avganistana i Kosova.

Pozivamo Vladu Srbije kao i njene zvaničnike da stave tačku na zastrašujuće izjave i da se usresrede na pomirenje suočavajući se sa ratnom prošlošću. Takođe pozivamo srpske vlasti da prekinu sa praksom slavljenja ratnih zločinaca poput Lazarevića. Podsećamo da je Vladimir Lazarević nedavno dobio titulu počasnog građanina u niškoj opštini Pantelej.

Verujemo da normalizacija odnosa neće biti moguća sve dok postoje izrazi mržnje, zastrašujući govor aktuelnih lidera obe zemlje kao i dok pravda ne bude dostignuta bez diskriminacije za sve žrtve.

Mi, kao generacija mladih ljudi sa Kosova i iz Srbije, uvek ćemo biti protiv izazivanja novog rata, kreirajući uslove za pomirenje i izgradnju mira među našim zemljama kroz obrazovanje mladih.

 

Foto izvori:
Photo: EPA/BAS CZERWINSKI/POOL 
FoNet/Dragan Antonić