Danas je grupa mladih u Beogradu i Zagrebu poslala zajedničku poruku premijerima Srbije i Hrvatske. Kao i pismo koje sledi u prilogu.

Poštovani premijeru Vučiću,

Poštovani premijeru Milanoviću,

Veoma smo razočarani vašim neodgovornim, neadekvatnim i štetnim izjavama i delima o zajedničkom izazovu talasa izbeglica koji trenutno prolazi kroz naše države. Upravo naša društva vrlo dobro znaju kako su konfliktni diskursi na međunarodnom nivou opasni zbog teškog i nasilnog iskustva devedesetih godina.

Umesto da današnju politiku vodite na osnovu razumevanja ove opasnosti, vi odlučujete da nastupate i delujete na način da od zajedničkog izazova gradite bilateralni konflikt koji može imati nesagledivu štetu po naša društva. Iz situacije u kojoj ste imali priliku da unapredite odnose na dobrobit ljudi u nevolji, vi nas kao društva uvlačite u konflikt koji ste izazvali svojom nezrelošću, neodgovornošću i ishitrenim delovanjem.

Strahovito je razočaravajuće videti kako su vam diplomatske i trgovinske ucene bliže nego razgovor i saradnja.

Poštovani g. Vučiću i g. Milanoviću, pogledajte u svoja društva. Pogledajte kako su se naši sugrađani, oni kojima za svoja dela odgovarate, poneli prema ovom izazovu. Iz Hrvatske su volonteri u Srbiju slali pomoć za izbeglice, dok su volonteri iz Srbije podelili svoja iskustva pomoći izbeglicama s volonterima iz Hrvatske.

U svojim nasilnim i štetnim delovanjima ste usamljeni. I s jedne i s druge strane granice smo osramoćeni vašim izjavama i delovanjem. Sva šteta koja je već dosad izazvana i sva šteta koje još nismo ni svesni, vaša je odgovornost.

Cro

Još uvek nije prekasno da umesto konflikta izaberete saradnju. Stoga vas pozivamo da prestanete da se igrate devedesetih. Vrlo se dobro sećamo koliko smo skupo – u životima, imovini i nesigurnosti – platili konflikte devedesetih i znamo, očito mnogo bolje od vas, kako to nije igra.

Pozivamo vas i zahtevamo da saslušate svoje građane koji traže saradnju. Decenijama ulažemo ogromne napore u suočavanje s prošlošću, izgradnju mira i sanaciju štete koju je neodgovorna politika konflikta iz devedesetih uzrokovala. Vi ovim procesima nanosite štetu umesto da se za njih u svakoj situaciji zalažete.

Pozivamo vas i zahtevamo da otvorite granice i odaberete prijateljska i saradnička diplomatska sredstva, umesto da se međusobno ucenjujete i sprovodite štetna i opasna politička rešenja.

Postoji ispravan način odgovora na zajednički izazov, a on je dijametralno suprotan od ovoga koji sada sprovodite. Prestanite da se igrate devedesetih, razgovarajte, sarađujte i dozvolite nam život u miru i saradnji. To nije pitanje vašeg izbora. To je pitanje vaše obaveze.

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska

Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija