Zahtevamo od nadležnih organa države Srbije da preduzmu hitne mere radi zaustavljana hajke kojoj je izložen Goran Svilanović, kao član Međunarodne komisije za Balkan, nakon objavljivanja izveštaja te komisije pod naslovom „Balkan u evropskoj budućnosti“ („The Balkans in Europe’s Future“), a koji, između ostalog, sadrži i preporuke za konačno rešenje statusa Kosova.

U govoru mržnje i pozivima na linč Svilanovića prednjače partija i televizija Bogoljuba Karića, kao i štampani mediji u kojima, kako se bezbroj puta do sada potvrdilo, Karić ima ključni uticaj. Pokret Snaga Srbije oblepio je Beograd posterima na kojima se vidi Svilanović sa tradicionalnom albanskom kapom keče, na kojoj piše „UČK“, a u besomučnoj demonizaciji Svilanovića koju iz dana u dan sprovodi BK Televizija emituju se i ulične ankete u kojima ispitanici, osim raznih uvrede na račun bivšeg ministra spoljnih poslova, izjavljuju i da bi ga trebalo ubiti!

Podsećamo da prljava kampanja protiv Gorana Svilanovića podseća na „presude“ Slavku Ćuruviji koje su u medijima izricane nekoliko dana pre nego što je ubijen i druge mračne slučajeve iz nedavne prošlosti u kojima su se mediji ponašali kao vesnici egzekucija.

 

Saopštenje potpisuju:

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Komitet pravnika za ljudska prava

Žene u crnom

Centar za kulturnu dekontaminaciju

Građanske inicijative

Inicijativa mladih za ljudska prava

Fond za humanitarno pravo