Inicijativa mladih za ljudska prava poziva nadležne državne organe da po hitnom postupku sprovedu istragu o napadu na novinara RTV B92 Mašana Lekića. Vlasti u Srbiji su dužne da obezbede svim medijima jednake uslove za izveštavanje i da spreče napade ostrašćenih pojedinaca na novinare. Na svetski dan slobode štampe u Srbiji se još jednom primenjuju nejednaki aršini za medije, neki od medija su povlašćeni i imaju sve uslove dok se drugi mediji nalaze pod stalnim pritiskom.

Reporteru B92 Mašanu Lekiću, koji je izveštavao o hapšenju Milorada Lukovića, napadači su oteli i polomili TV-kameru. Kako je Lekić izjavio na oko 250 metara od njegove kuće «dva ćelava momka prišla su mu i pitala ga za koga snima». Posle njegovog odgovora oteli su mi kameru i razbili je o zemlju. Napadači su se predstavili kao ‘Legijino obezbeđenje’.

Pre više od mesec dana pod automobil reporterske ekipe B92 postavljena je bomba. Nadležni državni organi do današnjeg dana nisu poveli adekvatne postupke protiv lica odgovornih za ove kriminalne akte.

Inicijativa mladih za ljudska prava smatra da su policija i drugi državni organi dužni da pred lice pravde privedu one koji “kriminalne zakone” uzimaju u svoje ruke i sprovode teror nad građanima. Nezavisnost medija je jedn od osnovih postulata demokratije i zato je nedopustivo da vlasti koje sebe nazivaju demokratskim ćute povodom ovakvih incidenata.