Inicijativa mladih za ljudska prava poziva vlasti Srbije da se dostojno oglase povodom genocida u Srebrenici. Pozivamo državne vlasti da hitno i bez ikakvih odlaganja uhapse i izruče Ratka Mladića, najodgovornijeg pojedinca za taj genocid – zločinca, od kog se stvara lažni nacionalni heroj.

U saradnji sa lokalnim nevladinim organizacijama i kancelarijama Inicijative, akcije će biti izvedene u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Zrenjaninu, Pančevu, Somboru, Kikindi, Novom Bečeju i Knjaževcu.

U utorak 11. jula, na godišnjicu genocida, u šest navedenih vojvođanskih gradova i Knjaževcu biće organizovano krečenje grafita sa nacionalističkim porukama i govorom mržnje. Akcija, u kojoj će učestvovati i aktivisti lokalnih NVO, počeće u svim gradova u 11 časova prepodne.

Aktivisti Inicijative i šest NVO i političkih stranaka u Nišu organizovaće, takođe u utorak 11. jula, uličnu akciju tokom koje će deliti građanima majice i bedževe sa porukama o Srebrenici i odgovornima za taj zločin.

U svim ovim gradovima tokom jula, na lokalnim medijima i u javnim prostorima, biće prikazan dokumentarni film “Kolutovi dima” u produkciji Inicijative mladih za ljudska prava, autora Nemanje Stjepanovića, u kojem je zabeleženo svedočenje Kade Hotić o stradanju Srebreničana od 11. do 18. jula 1995. godine.

Članovi Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda prisustvovaće komemoracija srebreničkim žrtvama u utorak 11. jula u Potočarima. Sa Inicijativom mladih u Potočare ide 30 američkih studenata jevrejskog i palestinskog porekla, članova nevladine organizacije “Abraham’s Vision”.

Svojim odbijanjem da saopšti punu istinu o postupanju države Srbije u ovom zločinu, sadašnja vlast nastavlja sa politikom poricanja zločinačke prošlosti. Srbija neće biti demokratska država sve dok pravda za žrtve ne bude postignuta i dok odgovornost za teške zločine ne preuzmu institucije.