Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) na godišnjicu oslikavanja murala Ratku Mladiću u Beogradu poziva gradonačelnika Aleksandra Šapića da komunalnim službama naloži da uklone mural posvećen Ratku Mladiću na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića. Već 365 dana, zidovi i fasade u Beogradu su ispisane i iscrtane imenom i likom ratnog zločinca osuđenog između ostalog, za jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata. 

Krajnje je vreme da gradske službe očiste obraz Beograda i Srbije uklanjajući ne samo sporni mural, koji su čuvale neiditifikovane straže, nego i hiljade crteža, grafita, murala posvećenih ratnim zločincima kao i simbola poput slova Z.

Mural sa likom Ratka Mladića osvanuo je 23. jula u Beogradu prošle godine. Već 24. jula crvenom bojom ižvrljana je ruka kojom Mladić salutira. Rešenjem komunalne inspekcije beogradske opštine Vračar od 20. septembra naloženo je stanarima zgrade u Njegoševoj da grafit uklone o svom trošku. Pošto nije bilo reakcije komunalnih službi, YIHR Srbija je u koordinaciji sa stambenom zajednicom, najavila uklanjanje murala za 9. novembar i prijavila skup Policijskoj stanici Vračar. Taj skup policija je zabranila. 

Posle izjave gradonačelnika Šapića od 17. jula u Sokocu da “treba odati poštu svim žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji”, apelujemo na njega da inicira podizanje spomen obeležja u Batajnici, gde su u tajnoj masovnoj grobnici pune dve godine skrivani posmrtni ostaci 744 kosovska Albanca koji su ubijeni u ratnim zločinima počinjenim od strane MUP-a Srbije i Vojske Jugoslavije. 

Naš apel šaljemo na godišnjicu ubistva 14 srpskih civila u Starom Grackom 1999. godine, čije porodice još uvek čekaju da počinioci ovog zločina, koji su i dalje na slobodi, budu privedeni pravdi. Inkluzivna kultura sećanja moguća je samo ako su državne institucije spremne da odustanu od nacionalističkog koncepta koji podrazumeva ideju kolektivnog žrtveništva  i poricanje zločina. 

Odnos prema prošlosti koji se zasniva na činjenicama, pijetetu i empatiji prema žrtvama i treba da bude prioritet Beograda. Uklanjanjem portreta ratnih zločinaca sa fasada beogradskih zgrada i izgradnjom spomenika albanskim žrtvama koje su skrivane u masovnim grobnicama u okolini glavnog grada Srbije, prvi je korak ka raskidanju sa dosadašnjim štetnim praksama i politikom. Poruka da Beograd može biti centar pomirenja i inicijator izgradnje trajnog mira na Balkanu neophodna je Srbiji a i regionu.