Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv direktorke Inicijative mladih za ljudska prava Anite Mitić zbog prekršaja iz Zakona o okupljanju građana, odnosno zbog sazivanja skupa u noći 10. jula 2015 – veče uoči obeležavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Inicijativa podseća da je paljenje sveća ispred Predsedništva Srbije u noći uoči 11. jula pokazalo odlučnost građana i građanki Beograda da odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Ovo je bila jasna građanska reakcija na zabranu skupa Sedam hiljada koji je bio prijavljen nadležnim organima za 11. jul i zabranjen odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova dan uoči održavanja skupa. Kao formalni organizator skupa, Inicijativa je podnela ustavnu žalbu kojom osporava rešenje o zabrani skupa, međutim Ustavni sud još uvek nije odlučio o žalbi.

Povodom spontanog okupljanja građana 10. jula, Anita Mitić pozvana je na razgovor u PU za Grad Beograd nekoliko dana kasnije, gde joj je predočeno da se smatra organizatorkom ovog javnog skupa na osnovu objava na njenom Fejsbuk profilu.

Inicijativa je Narodnim poslanicima i poslanicama predložila amandmane kojima bi se unapredio predlog Zakona o javnom okupljanju.

Inicijativa podseća da je Ustavni sud u aprilu 2015. godine proglasio Zakon o okupljanju građana u celini neustavnim, da je ta odluka stupila na snagu u oktobru 2015. godine, i smatra da usled toga prekršajni postupak protiv Anite Mitić mora biti obustavljen, pošto je prekršaj za koji je okrivljena trenutno nepostojeći u pravnom sistemu Srbije.

Imajući u vidu da je trenutno na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srbije predlog Zakona o javnom okupljanju, Inicijativa poziva narodne poslanike i poslanice da amandmanima izmene predlog zakona i da se novim zakonom jasno definiše pravo na spontano okupljanje.

Postojeće rešenje podrazumeva da na spontano okupljanje niko ne sme da poziva građane, što u realnosti potpuno obesmišljava celokupni koncept spontanog okupljanja. Prema evropskim standardima zaštite ljudskih prava i sloboda građani i građanke koji su palili sveće 10. jula ispred zgrade Predsedništva Srbije imali su pravo na to. Takođe, i članovi/ice Srpske radikalne stranke i Srpskog sabora Zavetnici koji su okupili u isto vreme i na istom mestu, imali su pravo da mirnim kontraskupom izraze svoje neslaganje sa time.

Međutim, pojedini učesnici ovih kontraskupova su vređali, uznemiravali i pretili građanima i građankama koji su palili sveće. Zabeleženo je i nekoliko pokušaja fizičkog napada od strane pripadnika ovih desničarskih pokreta. Zato Inicijativa poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova da objavi informacije o tome da li je neko procesuiran zbog napada i remećenja javnog reda i mira.

Inicijativa dodatno izražava zaprepašćenje i najoštrije osuđuje formulaciju iz Zahteva za pokretanje prekršajnog postupka koji je podnelo Ministarstvo unutrašnjih poslova, PS Stari grad – u kome se reč genocid stavlja pod znake navoda. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je odluku MUP o zabrani skupa Sedam hiljada objavio na vanrednoj konferenciji za novinare i time politizovao ceo postupak. Negiranje genocida u Srebrenici od strane službenog lica Policijske stanice Stari grad dodatno pojačava utisak da je celokupno postupanje MUP u ovom slučaju uslovljeno političkim stavovima vlasti prema ratnoj prošlosti, a ne Ustavom, zakonima, slobodama i pravima građana i građanki Republike Srbije.

ANITA MITIĆ