Danas, u 16.35 časova grupa mladića prolazila je pored izloga naše kancelarije a jedan od njih je crnim sprejem vandalizivao izlog naših prostorija. Ljudi koji su se u tom trenutku nalazili u prostorijama Inicijative su dobro i na svu sreću nema povređenih. Zahtevamo od državnih organa hitno procesuiranje napadača, zaustavljanje divljanja ekstremističkih grupa i vandalizovanje zidova i fasada u Beogradu i drugim gradovima Srbije kao i procesuiranje svih onih koji već duže od 24h upućuju konstantne pretnje aktivistima i građanima na društvenim mrežama.

Inicijativine kancelarije se već par godina nalaze na veoma vidljivoj lokaciji u Beogradu jer tokom 20 godina svog rada i postojanja nismo, niti ćemo, imati potrebu da se od javnosti krijemo. 

Huligan sa kapuljačom napao je prostorije dok su unutra bili zaposleni Inicijative i spoljni saradnici koji su obavljali pripreme za predstojeću izložbu. Napad je odmah prijavljen nadležnoj policijskoj stanici a pripadnici policije su izašli na teren u kratkom roku. Inicijativa je policiji prosledila snimke sa sigurnosnih kamera na kojima se jasno vidi lice napadača. 

Ovaj napad usledio je nakon jučerašnje javne i najavljene građanske akcije čišćena travnjaka i fasade u parku u Mitićevoj rupi na kojoj smo još jednom ukazali i na zahtev Incijative A11 da ovaj park dobije ime Dušana Jovanovića, dečaka koji je ubijen samo zato što je bio Rom.

Nakon što je zid zgrade Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju očišćen na njemu su danas osvanule poruke mržnje kojima se, između ostalog, poziva na “smrt” uz zahtev za oslobođenje iz zatvora pripadnika ekstremističke grupe “Narodne patrole”, od kojih je jedan uhapšen 15. februara zbog posedovanja snajpera. Nepoznata lica prekrečila su i ove poruke danas u popodnevnim časovima i ostavila samo natpis “Kosovo je Srbija”.

Institucije države Srbije odgovorne su za stanje na ulicama Beograda a njihovim nereagovanjem i direktnim targetiranjem aktivista od strane pojedinih predstavnika vlasti, delovanje ekstremističkih grupa se intenziviralo. Uprkos svim pritiscima i pretnjama, Inicijativa nastavlja svoju borbu za pravednije i nenasilno društvo i ostaje istrajna u nepristajanju na pravila koja građanima nameću ekstremističke grupacije koje se obračunavaju oružjem i pretnjama. Ovakve grupe i njihovo štetno delovanje u isključivoj su nadležnosti rada državnih organa, a obračunavanje sa njima nije posao organizacija civilnog društva.