Inicijativa najoštrije osuđuje napad na prostorije biblioteke Kuće ljudskih prava u Beogradu koji se desio u noći između 21. i 22. januara od strane nepoznatih napadača.

Inicijativa poziva nadležne organe da preduzmu sve mere kako bi učinioce ovog dela priveli pravdi, posebno imajući u vidu da se Kuća nalazi u samom centru Beograda. Efikasna reakcija institucija je jedini način da se branitelji ljudskih prava osećaju bezbedno, posebno oni koji funkcionišu u manjim sredinama. Izostanak reakcija državnih institucija samo dodatno ohrabruje ovakve incidente.

Poslednjih nekoliko meseci napadi na civilno društvo, predstavnike opozicije i nezavisne institucije su sve učestaliji, pa je napad na Kuću ljudskih prava samo nastavak kampanje protiv onih koji kritikuju vladajući režim. U državi u kojoj se  kao izdajnici targetiraju oni koji kritikuju Vladu, a napadi na njih ostaju nerasvetljeni, nemoguće je govoriti o slobodi i demokratiji.

Inicijativa poziva medijske kuće i predstavnike i predstavnice medija da ne dozvole da napad na Kuću nestane iz fokusa javnosti sve dok se počinioci ne pronađu.

Photo credits: Filip Plavčić