Vojvođanski građanski centar i Inicijativa mladih za ljudska prava najoštrije osuđuju učešće Pokrajinske sekretarke za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Dragane Milošević, na ceremoniji dodele nagrada „Zlatno pero“ Udruženja novinara Vojvodine, na kojoj je jednu od nagrada uručila i Ljiljani Bulatović Medić.

Smatramo da je neprihvatljivo da se u prostorijama Pokrajinske vlade  Vojvodine dodeljuje bilo kakvo priznanje novinarki koja je u svom dugogodišnjem radu najprepoznatljivija kao lični biograf Ratka Mladića, relativizator genocida u Srebrenici  i neko ko sebe vidi kao Mladićevu „sestru po duhu“.  

Podsećamo da se Ratko Mladić trenutno nalazi u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu i prvostepeno je osuđen za genocid u Srebrenici, progon, istrebljenje, zločine protiv čovečnosti, ubistva, nehumana dela prisilnog premeštanja, deportaciju, terorisanje, napade na civile kao i uzimanje talaca.

Ljiljana Bulatović Medić je ličnost koja je direktno učestvovala u ratnohuškačkoj mašineriji nekada, a nakon rata postala i jedna od najizraženijih relativizatora sudski utvrđenih činjenica.

Činjenica da se pomenuti događaj odigrao u prostorijama Vlade Vojvodine i da je Ljiljani Bulatović Medić nagrada uručena od strane predstavnika Vlade u potpunosti je neprihvatljiva, jer promovisanjem ovakvih ličnosti direktno se vređaju žrtve Ratka Mladića, njihove porodice i na kraju svi građani i građanke Vojvodine.

Vojvođanski građanski centar i Inicijativa mladih za ljudska prava iz Beograda pozivaju Sekretarku Draganu Milošević da se javno ogradi od učešća na ovom događaju, kao i da uputi izvinjenje porodicama žrtava Ratka Mladića. Ukoliko se to ipak ne desi, biće to jasan znak da je promovisanje ratnih zločinaca i dela koje afirmativno govore o njima zvanični stav Pokrajinske Vlade.

Fotografija: Vlada Vojvodine