Dvadeset mladih aktivista iz oblasti tranzicione pravde okupilo se u Vršcu u Srbiji iz pet postkonfliktnih krajem septembra 2021. godine iz pet zemalja regiona – Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore da razmene iskustva, umreže se i diskutuju. Još važniji razlog bio je da nastave sa učenjem novih veština i znanja iz oblasti suočavanja sa ratnom prošlošću.

Mirovni aktivizam u regionu ima dugu tradiciju, više od 30 godina hrabri aktivisti, pojedinci i organizacije bore se za mir zasnovan na vrednostima demokratije i poštovanja ljudskih i manjinskih prava. U posleratnom periodu radimo na izgradnji mira i postizanju pravde za žrtve.

“Okupili smo se u Vršcu, dok tenzije u regionu rastu, ratnohuškački govor prisutniji je u javnom prostoru više nego ikada. Novi izazovi zahtevaju obnovljenu energiju i regionalno povezivanje mirovnih aktivista, na čemu smo radili upravo u Vršcu. Upoznali smo nove ljude, ojačali stara partnerstva, naučili nove stvari i učvrstili našu posvećenost regionalnoj saradnji u suočavanju sa dosadašnjim izazovima. Kako ekstremni nacionalizam raste u snazi i prisustvu u regionu, moramo biti glasniji, povezaniji i dosledniji nego ikada da bismo ispunili svoje ciljeve. Želimo da sačuvamo mir, postignemo značajno pomirenje koje je zasnovano na pravdi za žrtve, istini i odgovornosti počinilaca.”

Obuka je organizovana u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog kraljevstva.