Aktivistkinje i aktivisti pokreta MOJA INICIJATIVA su u nedelju, 3. maja, na Trgu Republike i u Knez Mihailovoj ulici izveli dve akcije, čime su skrenuli pažnju javnosti na dva od mnogobrojnih problema sa kojima se društvo u Srbiji danas suočava – na problem neetičkog, diskriminatorskog, režimskog izveštavanja dnevnog lista Informer i problem nasilja nad ženama.

Prva akcija izvedena je u 12h na Trgu Republike, u toku koje su aktivisti i aktivistkinje MOJE INICIJATIVE pozvali građane i građanke da preuzmu ulogu glavnog urednika Informera na jedan dan. Dnevni list Informer godinama neguje i širi laži, govor mržnje, diskriminiše manjine i fabrikuje afere protiv pojedinih ličnosti. Informer i njegov glavni urednik svakodnevno krše načela novinarske etike, što dokazuju i brojne odluke Saveta za štampu.

Više od 70 ljudi pridružilo se akciji i na praznim naslovnicama Informera ispisali su naslove kao što su: „Toma tvituje na besplatan broj“, „Skandalozno: Železaru sele na Mars!“, „Beograd na vodi za 20xy godina“, „Dokazano: Vučić radikal u srcu“… Na Svetski dan slobode medija smo zajedno pokazali da granice nečijih prava staju tamo gde počinju da ugrožavaju tuđa, odnosno da čak i sloboda govora koju Informer ima, mora imati granice. Sve uređene naslovnice su nakon akcije objavljene na fejsbuk stranici Inicijative mladih za ljudska prava.

Druga akcija je održana od 17 do 19h u Knez Mihailovoj ulici sa ciljem da skrene javnosti pažnju na činjenicu da je od početka 2015. godine ubijeno petnaest žena u porodičnom i partnerskom nasilju i od strane muškaraca sa kojima su imale privatan odnos. Iako je najveći broj žrtava nasilje prijavilo policiji, neadekvatna reakcija policije i propusti u zakonu koji ne štiti žrtve na pravi način doveli su do toga da krajnji ishod bude tragičan.

Preko sedamsto građana i građanki koji su se priključili akciji su potpisali pisma u kojima se apeluje na Ministarstvo unutrašnjih poslova da usvoji neophodne izmene Krivičnog zakonika i Zakona o policije koje bi policiji dala nova ovlašćenja koja će efikasnije sprečavati nasilje u porodici i partnerskim odnosima. Pisma građana i građanki biće poslata ministru Stefanoviću i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Pokret MOJA INICIJATIVA čine mladi aktivisti i aktivistkinje okupljeni oko Inicijative mladih za ljudska prava. MOJA INICIJATIVA će i u narednom periodu nastaviti da sprovodi akcije i bavi se temama koje se tiču svih nas.

Fotografije sa akcije pronađite ovde.